En del av ett vardagsrum står i en ruin av en fotbollsarena, man ser en del av en tv i ena hörnet. Åtta personer i svenska fotbollströjor och i övrigt somriga kläder, sitter i och står bakom en soffa. De jublar som vid ett mål. 
En del av ett vardagsrum står i en ruin av en fotbollsarena, man ser en del av en tv i ena hörnet. Åtta personer i svenska fotbollströjor och i övrigt somriga kläder, sitter i och står bakom en soffa. De jublar som vid ett mål. 

"Den varmaste sommaren visar hur sport, kultur och politik alltid hängt ihop"
"spänningen, komiken och dramatiken är så stark att spontanapplåder utbryter" "D
et är den sociala sidan av sporten som den här fenomenala föreställningen så träffande skildrar utan att dribbla bort fotbollen"
- Dagens Nyheter

"en generös musikal där sång och dans understryker mästerskapssommarens dramatik." "har i händerna på regissören Magnus Berg och hela hans team blivit en kväll med högt underhållningsvärde och lustfyllt skådespeleri.” "Hans (Tomas Ravellis) legendariska räddning, som gav brons, blir här en härlig, kollektiv teaterscen."
- Göteborgs-Posten

"gå och se ”Den varmaste sommaren”, för att uppleva en stunds fotbollsmusikalfest"
- Borås Tidning

 

En musikal om fotbollsundret 1994.

Det här är sagan om hur det gick till när ett gäng särlingar tillsammans åstadkom stordåd och gav ett helt land hoppet tillbaka. En musikal som tar oss 30 år tillbaka i tiden och bjuder in till en storslagen folkfest. Vi får följa händelserna i fotbolls-VM 1994, från kvalet, via den rafflande straffläggningen i kvartsfinalen, ända fram till den förlösande bronsmatchen. En berättelse om hur ett landslag tog ett helt land med storm och skapade en ljusglimt i mörkret i ett 90-tal i kris. Om en frisparksfint, ett midsommarmirakel och ett straffdrama ingen någonsin glömmer. Om den varmaste sommaren.

1994, ett av nittiotalets oroliga år: krig i Europa och här hemma en galopperande ekonomisk kris med skenande räntor. Djupnande politisk splittring, ett högt antal asylsökande och i riksdagen ett nytt högerpopulistiskt parti. Mitt i allt detta klev det uträknade svenska fotbollslandslaget fram och kämpade sig, mot alla odds, till en pallplats i fotbolls-VM. Vi grävde guld i USA, och fick ett brons. Folkfest fick en ny innebörd.

Dag Thelander och Per Wickströms nyskrivna musikal är ett lustfyllt och nostalgiskt fotbollsdrama som i Lotta Nilssons scenografi får ett apokalyptisk ramverk där allt kan hända (fast det redan har hänt). Ett ramverk som kompletteras av Sara Ekmans lekfulla koreografi med tydliga spår av fotbollens rörelsemönster och där Magnus Berg, med lätthet, humor och en närhet till publiken, blixtbelyser tiden och oss vanliga människor genom VM-hjältarna som var som folk är mest. För alla som var med och alla som inte var med men som hade velat vara med.


Dag Thelander är manusförfattare, utbildad på SKH och Biskop-Arnös folkhögskola. 2021 bokdebuterade han på Polaris förlag med den rimmade novellen Innan nån dog. 2023 tilldelades han det svenska Ibsenpriset.

Per Wickström är kompositör och musiker. Han är utbildad på Uppsala universitet och även verksam som repetitör och kapellmästare, främst vid Uppsala stadsteater.

Tillsammans bildar Dag och Per till vardags frigruppen Östfronten där de gör musikteater i skärningspunkten mellan känsla och analys och har bland annat skrivit musikalen Trollkarlen från Chicago (2019) om ekonomen Milton Friedman vars manus tilldelades Boismanska priset 2020 och som gästspelade på Borås Stadsteater våren 2023.

Magnus Berg har nyligen regisserat humorföreställningen Utkantssverige på Uppsala stadsteater och efter Den varmaste sommaren väntar en musikteaterfresk med premiär i Stockholm hösten 2026. Han har arbetat med ljuddrama sen 30 år och är anställd på Sveriges Radio Drama.

Lotta Nilsson frilansar som scenograf och kostymdesigner och har designat över 60-talet föreställningar inom både teater, musikal och dans på bland andra Dramaten, Wermland Opera, Teater Västernorrland och Wasa Teater i Finland.

Sara Ekman har arbetat som koreograf på bl.a. Kungliga Operan, Malmö Opera, Helsingborgs Stadsteater och Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Hon är också en av personerna bakom S.O.J Scenkonstproduktion.

information

Föreställningen är ca 2 timmar och 30 minuter, inkl. paus.

KonStnärligt team och Medverkande

 • Text: Dag Thelander
 • Musik: Per Wickström
 • Dramaturg: Lisa Lindén
 • Regi: Magnus Berg
 • Koreografi: Sara Ekman
  Scenografi och kostymdesign: Lotta Nilsson
 • Ljusdesign: Mikael Blohm
  Ljuddesign: Tobias Walka
  Maskdesign: Camille Andreasson
 • På scen: Elin Bornell, Lennart Eriksson, Susanna Helldén, Dodona Imeri, Simon Rajala, Alexandro Soltani
 • Kapellmästare: André Egbo
 • Musiker: Anton Davidsson Norén, Robin Egbo, Alicia Jardine
 •  
 • Affischoto: Tobias Walka
 • Föreställningsfoto: Amelia Bordahl, Superstudio
 • Trailer: Donovan von Martens
PREMIÄR 16 MARS 2024
STORA SCENEN