Nu är repetitionerna i full gång för Dag Thelander och Per Wickströms nyskrivna musikal Den varmaste sommaren. Det utlovas både skratt, allvar, trams, medryckande musik och storslagna musikalnummer när sex skådespelare, fyra musiker och en mäktig scenografi signerad Lotta Nilsson, intar Stora scen.

En person står och håller upp en skylt som det står "Trams" på.

Magnus Berg på kollationeringen av Den varmaste sommaren

Det här är en hyllning till teatern och fotbollen. Och kraften som konsten och sporten kan ge oss. Min vision är att det ska vara extra allt - med en klackspark. Även i repetitionsarbetet som i allra högsta grad är ett lagarbete, där alla bidrar till helheten. Men som också behöver vara öppet, lekfullt och lustfyllt. För det måste också finnas plats för trams - ”Trams” baklänges blir ju… precis: "smarT". säger regissör Magnus Berg under kollationeringen av Den varmaste sommaren.

Inför arbetet med Den varmaste sommaren har koreograf Sara Ekman låtit sig inspireras av fotbollens rörelsemönster och man ser tydliga spår av klassiska övningar och finter i koreografin.

Sex personer i gula fotbollströjor står som i en fotbollsgruppbild framför en trasig fotbollsläktare. Repetitionsbild.

Lennart Eriksson, Dodona Imeri, Simon Rajala, Susanna Helldén, Elin Bornell och Alexandro Soltani under repetitionerna av Den varmaste sommaren.

En tavla med kostymskisser och inspirationsbilder.

Kostymskisser och inspirationsbilder av kostymdesigner Lotta Nilsson.

Om Den varmaste sommaren

Det är en glad, varm och nostalgisk musikal som tar oss 30 år tillbaka i tiden och bjuder in till en storslagen folkfest. Vi får följa händelserna i fotbolls-VM 1994, från kvalet, via den rafflande straffläggningen i kvartsfinalen, ända fram till den förlösande bronsmatchen. Med lätthet, humor och en närhet till publiken blixtbelyser Den varmaste sommaren tiden och oss vanliga människor, genom VM-hjältarna som var som folk är mest.

En framtida utbränd arena skapar en apokalyptisk grund för ett lustfyllt fotbollsdrama där allt kan hända (fast det redan har hänt). Ett resande teatersällskap med gycklare och musiker har fått mat och husrum och de betalar tillbaka gästfriheten med att spela upp en hjältesaga från länge sen, när det fanns ett spel som kallades fotboll. En tid som påminde mycket om vår med krig i Europa, ekonomisk kris och djupnande politisk polarisering. En tid när nationalism var en splittrande kraft. Genom att ikläda sig rollerna som spelarna i det svenska fotbollslandslaget 1994, bjuder aktörerna i teatersällskapet oss på en saga. Sagan om ett gäng särlingar som tillsammans åstadkom stordåd, erbjöd nationalism som en förenande, positiv kraft och gav ett helt land hoppet tillbaka.

Läs mer om Den varmaste sommaren och boka biljetter.