Ridå och publikplatser vid stora scenen. 

På Borås Stadsteater sker konsten i stunden. Vi skapar upplevelser som engagerar och berör, speglar aktuella samhällsfrågor och ger förutsättningar för reflektioner och insikter, på ett sätt som bidrar till att skapa sammanhang och mening.

Med fokus på nyskapande scenkonst vill vi utforska deltagandet och teaterformens gränser. Vår repertoar ska kännetecknas av modiga, begripliga, autentiska, humanistiska föreställningar som visar på kompetens och ansvarstagande inom teater som konstform. Genom att bjuda in till delaktighet och arbeta för en bred representation, både bland medverkande och publik, hoppas vi på att sänka trösklarna till teater och att alla ska känna sig hemma på Borås Stadsteater.

Hos oss skapas allt i samma hus! Kulisser, dekor, attribut, rekvisita, kostym, ljud, ljus, mask och peruk - ja allt du som publik upplever i våra föreställningar skapas på plats i teaterns verkstäder och ateljéer av hantverkare och specialister inom teaterns olika områden. I grunden finns en stark passion för det vi gör som genomsyrar varje enskild yrkesroll och märks hela vägen ut på scenen och vidare till publiken.

Borås stadsteater grundades 1964 när kulturnämnden i Borås tog över huvudansvaret för den dåvarande Borås Kretsteater, som grundades 1954 av Lars-Gerhard Norberg. 1975 flyttade vi in i det då nybyggda Kulturhuset. Innan det låg Borås Stadsteater i Borås gamla teater som byggdes år 1873 och revs år 1983.

Borås stadsteater är den enda institutionsteatern i Västra Götaland utanför Göteborg vars uppdrag är att producera scenkonst i vårt eget teaterhus och på andra spelplatser i Västra Götalandsregionen. Ett vanligt spelår producerar vi fem olika föreställningar på våra egna tre scener och från och med 2021 har vi även ett regionalt turnéuppdrag, vilket innebär att vi även arbetar uppsökande med föreställningar i hela regionen. Dessutom erbjuder vi varje säsong en bred variation av gästspel och utgör en lokal mötesplats för samtal och föreläsningar, både i egen regi och i samarbete med andra lokala och regionala aktörer.

Borås Stadsteater är en del av Borås Stads kulturförvaltning.


Klickbar ikon för rundvandring på teatern.

UPPTÄCK TEATERN I 360° Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kika in för att stilla din nyfikenhet om hur det ser ut inne på teatern. Kolla upp hur du tar dig till våra olika scener och ingångar för att veta var du ska ta vägen när du kommer hit. Eller bara häng en stund hos oss!

Din virtuella rundvandring i våra lokaler startar här (nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.