Regissören Johan Paus om föreställningen Jumpy

Dracula-regissören Rikard Lekander

Vad handlar Jumpy om?

Jumpy är en relationsdramakomedi som handlar om Hilary, en kvinna på nyligen fyllda femtio. Hon lever i en värld i gungning, ingenting känns säkert. Värst av allt så tvingas hon genomgå den brutala och sönderslitande processen av att se sin dotter gå från barn till vuxen, och i den processen totalt tappa all kontroll över sin dotter Tilly. Tilly som i sin tur försöker hitta sig själv och sin egen riktning medan Hilary gör allt hon kan för att skydda och se till att sin dotter mår bra i en värld som är fylld av risker. I sina försök att nå varandra slits dom längre och längre ifrån varandra. I Jumpy berättas en djupt mänsklig och igenkännbar historia om vänskap, föräldraskap, åldrande och nyupptäckta begär.


Vad var det med just Jumpy som du gick igång på?

När jag först läste pjäsen så såg jag en berättelse om människor som försöker, misslyckas, och försöker igen. Genom våra liv så möter vi många svårigheter. Familjerelationer är svårare än vi vill att de ska vara, kärlek är underbart och fruktansvärt, vänskap är magiskt tills man glider ifrån varandra. Men som människor är det som vi är programmerade till att försöka igen. Oavsett hur många gånger vi misslyckas prövar vi igen. Efter svek söker vi närhet igen, med brustna hjärtan försöker vi älska igen. Det finns något djupt hoppfullt i det, för oavsett om förändring alls är möjlig så kommer vi att försöka göra allt vi kan för att få förändring att ske.
 

Vad vill du med föreställningen?

I mitt arbete med ensemblen så försöker jag närma mig frågan om hur vi kan styra våra liv som människor. Devisen om att vara sin egen lyckas smed är en viktig hörnsten i vår samtid. Men är det verkligen så enkelt som att vi är kaptenen på skeppet som är våra liv? Kan vi kontrollera och välja tillvaron? Eller är slumpen och kaoset viktiga aktörer i hur livet ter sig? Hur skall jag förhålla mig till att vissa saker ligger utanför min kontroll?


och Varför ska man se Jumpy?

Man skall se Jumpy för att för en stund reflektera och skratta åt sig själv, förhoppningsvis skratta genom ångesten det innebär att vara människa. Man skall se den för att man är intresserad av hur vi fungerar i våra familjer, dessa knasiga konstellationer som vi inte får välja. Men framförallt tycker jag man skall komma till teatern för att få uppleva något tillsammans, med skådespelarna och tekniker som gör föreställningen och tillsammans med de andra i publiken. Det var för längesen vi gjorde det.

 

Läs mer om Jumpy

Mer jumpy

  • TEENAGE-TALKBÅS Läs mer En inspelningsstudio i miniformat på turné i Borås...