Kvinna sitter vid ett bord med huvudet lutat i handen med två vinglas framför ansiktet som gör att ögonen ser komiskt förvridna ut genom. 
Kvinna sitter vid ett bord med huvudet lutat i handen med två vinglas framför ansiktet som gör att ögonen ser komiskt förvridna ut genom. 

En pinsamt uppriktig komedi om familjelivets minfält, skamlösa påhitt och hur livet ibland bara blir som det blir.

En gång i livet stod Hilary på barrikaderna med brinnande ideal i bröstet och höjde rösten i protest mot orättvisor, kvinnoförtryck och kärnvapen. Numera protesterar hon mest mot klädval, sena kvällar och försöker manövrera föräldraskapets minerade fält av exploderande känsloutbrott och drypande tonårsattityd från en motpol till dotter vars huvud istället är fullt av sex, killar och krogen.

Ovanpå bisarra försök att vara en ”cool” förälder och skapa en hälsosam relation med dottern Tilly har Hilary precis gjort inträde på livets döhalva. Karriären håller på att gå i diket. Äktenskapet med maken Mark har blivit slentrian. Och hon tvingas att motvilligt bevittna bästa vännen Frances skandalösa försök att klamra sig fast vid ungdomen genom ett nyfunnet intresse för burlesk. Till råga på allt drabbas Hilary av egna gränslösa infall. Som att bli tänd på sin dotters ragg. Skall hon bejaka sina begär eller bara hälla upp ett till glas vin från bag-in-boxen och hoppas på att allt snart löser sig av sig självt?

West End-succén Jumpy är en knivskarp och rolig generationskomedi som speglar vår nutid på ett sätt som lockar såväl tonåringar som föräldrar till igenkänning och skratt. Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern April De Angelis som närmar sig tonårsuppror, familjeliv och den livslånga processen av att åldras med en uppfriskande och komisk uppriktighet.

I Johan Paus regi blir det en rapp och rolig föreställning, marinerad i komisk desperation och vardagens absurditet. Om hur livet trycker på likt en massiv glaciär som stadigt flyttar sig framåt utan hänsyn till oss som lever det. Den brutala kontrollförlusten som åldrandet kan innebära. Att tiden går, oavsett man vill eller inte. Och hur allt som låg framför en plötsligt ligger bakom.

pressröster

" ...en mycket rolig föreställning och kan gott rekommenderas, framför allt då den hanteras av en mycket professionell ensemble." Borås Tidning

information

Föreställningen är ca 2 timmar och 30 minuter lång, inklusive 20 minuter paus.

Det förekommer scenrök i föreställningen.

Syntolkad föreställning

Den 8 april kl 19:00 erbjuder vi möjligheten till syntolkning av föreställningen Jumpy.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

Teenage-talkbås

Inför premiären av Jumpy har ministudion Teenage-TalkBås varit på turné runt om i Borås för samla in de mest dråpliga, pinsamma, skrattframkallande och värmande historierna om Boråsarnas tonårstid.

Berättelserna bildar ljudverket Teenage-BåsTalk som går att lyssna till i Kulturhuset, utanför Lilla scenen, under spelperioden.

Teenage-TalkBås står från och med premiären, den 2 april, till och med sista föreställningen, den 7 maj, i Kulturhuset för att fortsätta samla in tonårsberättelser. Ljudverket uppdateras löpande allt eftersom nya berättelser kommer in.

Läs allt du behöver veta om Teenage-TalkBås.

Medverkande

 • Av: April De Angelis
  Översättning: Pamela Jaskoviak
  Regi: Johan Paus
  Scenografi: Marie Moberg
  På scen: Karin Andersson, Jennifer Carzties, Lennart Eriksson, Viktoria Folkesson, John Lalér, Jakob Urman, Tove Wiréen
  Foto: Amelia Bordahl
 • Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
2022
2 APRIL - 7 MAJ
STORA SCENENMer Jumpy

 • Dracula-regissören Rikard Lekander "EN DJUPT MÄNSKLIG OCH IGENKÄNNBAR HISTO... Läs mer Regissören Johan Paus om föreställningen Jumpy
 • TEENAGE-TALKBÅS Läs mer En inspelningsstudio i miniformat på turné i Borås...