Att det är nyttigt att vara ute i naturen, ja det vet vi ju alla. Men på vilket sätt? Och vilken betydelse har det för barns utveckling och välbefinnande? Här har vi summerat några av de många positiva effekter det har för barn (och vuxna) att vistas i naturen.

Barns kontakt med naturen minskar i takt med att städerna växer och skärmtiden ökar. Men effekten och vikten av att vistas i naturen förändras inte. Kanske är det viktigare nu än någonsin - för både kropp, knopp och framtid?

Att leka ute, klättra i träd och utforska naturen är bra för barns hälsa och välbefinnande på många olika sätt. Förutom att det håller kroppen frisk, rörlig och stark, erbjuder utomhuslek fantastiska möjligheter att utveckla motorik, balans och koordination - färdigheter som är grundläggande för en sund kroppsmedvetenhet.

D-vitamin, som bildas genom att vistas i solen, och att utsättas för olika miljöer är viktigt för att bygga upp ett starkt immunförsvar som gör att vi håller oss friska. Att vistas i dagsljus har dessutom en positiv effekt på barns sömn.

Naturen är en unik miljö för lärande och utforskning! Det är inte bara kul att undersöka växter, djur och annat vi kan hitta i naturen, utan det stimulerar också barns kreativitet genom att utmana fantasin och uppmuntra till nyfikenhet.

Att vistas i naturen ökar även barns känslomässiga och mentala välbefinnande. Bland annat genom att minska stress, vilket förbättrar koncentrationsförmågan och ökar motivationen. Utmaningar i naturen, som att klättra eller utforska nya områden, ger barn möjlighet att övervinna hinder, något som stärker självkänsla och självförtroende.

Ytterligare. Kontakt med naturen ger barn möjlighet att utveckla en ökad medvetenhet om miljön och skapar en grund för hållbara vanor. När barn växer upp med kärleken till naturen är chansen större att de kommer värna om och respektera vår planet som vuxna.

För att bara nämna några av alla positiva effekter det har på barn att vistas i naturen.

Alltså! Att spendera tid i naturen är inte bara ett äventyr och en lekfull paus från vardagen utan också en investering i barnens välmående, utveckling och kärlek till vår planet.

Så, häng med Olle och gänget ut i skogen för en rejäl dos uppmuntran att ge sig ut i naturen!

Mors lilla Olle spelas 10 februari - 23 mars på Borås Stadsteaters lilla scen och riktar sig främst till barn i åldrarna 6-9 år. Tips! Under sportlovet spelas föreställningen dagtid onsdag-lördag!

Guldglittrande björn i silverkonfettiregn.