Mikael Dahl blir konstnärlig ledare på Borås Stadsteater och tillträder tjänsten den 1 november 2023 med ett förordnande på fyra år.

– Det är mycket glädjande att Mikael Dahl väljer att fortsätta sitt konstnärliga arbete på Borås Stadsteater i denna nya roll. Han har en gedigen erfarenhet och en stark konstnärlig idé om hur han vill ta sig an stadsteaterns konstnärliga utveckling tillsammans med alla medarbetare på teatern. För mig har det också varit viktigt att Borås Stadsteaters konstnärliga ledare känner Borås och vår publik, berättar Marie Nyman, scenkonstchef på Borås Stadsteater.

Mikael Dahl har verkat i en rad olika yrkesroller på Borås Stadsteater sedan han påbörjade sin anställning 2013. Senast som föreställningschef och innan dess som skådespelare, regissör och scenkonstutvecklare. Under sin tid på teatern har Mikael också deltagit i Borås Stads chefsutbildning.

– Det har varit av betydelse för mig att rekrytera en konstnärlig ledare som, utöver en konstnärlig bakgrund, även har erfarenhet och förståelse för chefs- och ledarskap fortsätter Marie Nyman.

– Det känns otroligt hedrande och spännande att få förtroendet att leda Borås Stadsteaters konstnärliga verksamhet under de kommande fyra åren. Sedan jag tillträdde som scenkonstutvecklare 2021 har jag aktivt arbetat med repertoaren, så det känns som ett naturligt nästa steg att nu få möjligheten att arbeta med de konstnärliga frågorna fullt ut, sägen Mikael Dahl.

Borås Stadsteater är inne i en mycket spännande tid där en rad olika satsningar görs för att öka verksamheters attraktionskraft och relevans för publiken, där inrättandet av konstnärlig ledare är en av insatserna som ska lyfta teatern. Samtidigt som det redan nu syns tecken på att intresset för teaterns verksamhet och föreställningar ökar, både från publiken och inom scenkonstbranschen.

– Att ta vid här som konstnärlig ledare och fortsätta denna resa framåt tillsammans med alla på teatern känns fantastiskt roligt! Jag kommer att fortsätta arbeta för att erbjuda så mycket högkvalitativ scenkonst som vi bara kan, allt för att Boråsarna ska känna glädje och stolthet över sin alldeles egna stadsteater, fortsätter Mikael Dahl.