En snabbgenomgång av vad som har hänt innan "Backanterna".

Zeus, den mäktigaste av alla grekiska gudar, förälskar sig i prinsessan Semele, dotter till kung Kadmos av Thebe. När Zeus hustru Hera, känd för sin svartsjuka och hämndlystnad, upptäcker romansen beslutar hon sig för att sabotera för dem.

Hera tar gestalten av en äldre kvinna och gör sig till vän med Semele. Hon lurar henne till att tvivla på Zeus' äkthet och att be honom bevisa sin gudomlighet genom att visa sig för henne som sitt sanna jag.

Zeus, bunden av en ed att uppfylla Semeles alla önskningar, gör som hon begär. Eftersom ingen dödlig kan stå emot att se en gud i dess fulla prakt, bränns Semele till döds av Zeus' gudomliga energi. Innan Semele dör, räddar Zeus deras ofödda son genom att sy in honom i sitt lår. När tiden är mogen öppnar Zeus upp sitt lår och Dionysos föds.

Dionysos växer upp till att bli vinets, fruktbarhetens och hänryckningens gud. Tillsammans med sina följeslagare ”backanterna”, en grupp kvinnliga anhängare som lämnat sina normala liv för att följa Dionysos, sprider han sin kult världen över. Men i Thebe lämnas Dionysos utanför dryckesoffer och böner.

Moderns systrar sprider nämligen rykten om att Dionysos inte alls är någon gud, utan att Semele blivit havande genom en dödlig man. Och Kadmos hävdar att Zeus tog Semeles liv som straff för hennes lögner. Kung Pentheus, systern Agaues son, som tagit makten efter Kadmos i Thebe, förnekar Dionysos gudomlighet och förbjuder folket att dyrka honom. Dionysos är rasande!

När han nu för första gången återvänder till grekisk mark, för att hämnas sin döda mor och förnekandet av hans gudsstatus, gör han det förklädd till en mänsklig präst. Han förvrider huvudet på alla Thebes kvinnor, däribland Agaue. Försatta i trans beger de sig upp i bergen för att ansluta sig till Dionysos följeslagare – backanterna – i vildsinta, våldsamma hyllningsritualer. Något Pentheus inte kan acceptera…