Världsträdet Yggdrasil ur fornnordisk mytologi svävandes i rymden. Illustration. 

Alla medel är tillåtna i denna fornnordiska myt, där kärlek och lycka bara kan vinnas genom makt, list och magi.

Ordet saga förknippas ofta i modern tid med berättelser för barn. Men så har det långt ifrån alltid varit. Runt lägereldar har sagor om våld, makt, girighet och kärlek berättats vuxna emellan sedan urminnes tider. Från mun till mun, generation till generation, långt innan vi hade möjligheten att föra dem vidare i skrift. Många av dessa lever, tack vare berättartraditionen, kvar än idag. Just en sådan saga är den fornnordiska Völsungasagan.

I Völsungasagan - den magiska ringens förbannelse får vi följa med på äventyr tillbaka till vikingatiden, där en illasinnad och kraftfull ring sätter såväl människor som väsen på prov. Mycket står på spel och insatserna för att nå friheten och lyckan är både höga och utmanande.

Skådespelaren och berättaren Gunilla Rydholm Eriksson tar oss med berättande, musik, ljus och ljud till världsträdet Yggdrasil. Och där, vid foten av trädet, tar vår saga sin början när vi nu sluter upp runt scenen på Borås Stadsteater istället för lägerelden för att föra historien vidare.

Völsungasagan
Völsungasagan nedtecknades på 1300-talet och bestå av en trilogi med valkyrian Brynhilde och drakdräparen Sigurd i förgrunden. I sagan sätter guden Loke, genom sin makt och förslagenhet, igång en hel svit av förvecklingar, där en förtrollad ring får stor makt över väsen, människor, gudar och valkyrior.

Denna saga har inspirerat Richard Wagners operatetralogi Nibelungens ring. De två Eddorna och Völsungasagan ligger också till grund för J R R Tolkiens romantrilogi Sagan om ringen.

Information

Föreställningen är ca 50 min.

Passar alla åldrar från 10 år och uppåt.

Medverkande

  • Av och med: Gunilla Rydholm Eriksson
    Tonsättning: Markku Vuorenniemi

En berättarföreställning baserad på Völsungasagan, en nordisk forntidssaga.

2020
PREMIÄR 4 NOVEMBER
TEATERFOAJÉN