Radioteater: Några skäl varför kvinnorna icke skola ha politisk rösträtt

Frigga Carlberg i demonstrationståg för kvinnorösträtten i Göteborg 1918

I år är det 100 år sedan kvinnor för första gången fick utöva sin rösträtt i ett riksdagsval och den 12 september 1921 skrevs in i historieböckerna. Men hur såg vägen dit ut? Vilka personer gjorde detta möjligt?

En av förgrundsgestalterna inom den svenska rösträttsrörelsen var Frigga Carlberg (1851-1925). Hon föddes i Falkenberg och övertalade sin far om att få studera vid flickläroverket i Halmstad. Efter att hon gift sig 1876 bosatte hon sig i Göteborg där hon var initiativtagare till Göteborgsavdelningen för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

Hon var engagerad i både det sociala arbetet i Göteborg på 1880-talet där hon bland annat startade upp ett antal barnhem och hon var även engagerad i de så kallade utomäktenskapliga barnens rättigheter, där hon ansåg att även fäderna skulle ta ansvar.

Hon har skrivit ett antal noveller och skådespel. Bland annat monologen Några skäl varför kvinnorna icke skola ha politisk rösträtt som publicerades i ett flygblad i Göteborg 1913.

Frigga Carlberg anses vara en av de personerna som varit ansvarig för att den kvinnliga rösträtten till slut godkändes i riskdagen.


Lyssna här:

Medverkande

Av: Frigga Carlberg
Med: Viktoria Folkesson
Ljud/ljuddeisgn: Tobias Walka
Regi: Mikael Dahl

Musik:
March Of The Women
Framförd av: Alice Farnhamn, Suffrage Sinfonia
Skriven av: Ethel Smyth
Producerad av: Juliette Pochin

Character Pieces, MA Ms. 44 (selections): IX. Largo con espressione, in E Minor
Framförd av: Beatrice Rauchs
Skriven av: Fanny Mendelssohn



Spelar roll! - En podcast från Borås Stadsteater

Spelar roll! Ja, vilken roll spelar egentligen Borås Stadsteater? Vilken roll spelar teater i dagens samhälle? Och vilka roller spelar regissörer, skådespelare, snickare, publik, tekniker, producenter och scenografer på teatern?

Det tar vi reda på i Spelar Roll! Kanske pratar vi med aktuella regissörer på teatern om vad en regissör egentligen gör eller hur det går till på en repetition. Kanske pratar vi med din favoritskådis från 80-talet. Om hur det var att arbeta på teatern förr och finns det någon skillnad mellan den rollen som teater spelade då jämfört med rollen den spelar idag.

Eftersom DU spelar roll för Borås Stadsteater vill vi bjuda in dig till att lyssna på samtal med personer som på ett eller annat sätt har koppling till Borås Stadsteater.