Världen var i gungning. Då kom beskedet som sände en chockvåg genom oss. Svenska Dagbladets fotograf Tomas Oneborg var död, i sviterna av covid 19.

Åsa Erlandsson under arbetet med reportageserien "En månad på intensiven".

Åsa Erlandsson under arbetet med reportageserien "En månad på intensiven". Foto: Staffan Löwstedt

Bara några dagar senare bad jag mina chefer att få ge mig in i stormen på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Följa arbetet på nära håll, intill dödssjuka patienter. Och jag ville ha med mig en fotograf.

Som journalist vill man komma nära för att verkligen förstå och kunna berätta. Men det är ytterst sällan – om någonsin – ett sjukhus släpper in ett team så nära, så länge. I fyra veckor var vi dygnets alla timmar på intensiven och lärde känna personal, patienter och även anhöriga på utsidan, som inte fick besöka sina kära.

Jag och Staffan var varandras ögon, öron och stöd och vi kommer alltid vara tacksamma över det förtroende som både sjukhuset och våra egna chefer visade oss.

Journalistik kan kännas som att skriva i sand. De flesta rubriker är glömda imorgon. Men artikelserien ”En månad på intensiven” slog an en sträng hos läsarna.

”Nu förstår jag vad covid 19 innebär för de som drabbas och för vården. Jag är själv 80 år och tillhör en riskgrupp. Fram till nu har skämtat lite om viruset och tagit det med en klackspark. Men nu struntar jag i hur andra länder gör och förhåller mig bara till vad som händer i vårt land. Nu känns livet i coronatider lite djupare och mera meningsfullt.”

Att Maria Havrell och Borås Stadsteater sätter upp vårt reportage som pjäs är både ett hedersbetyg och ett sätt att ge våra intervjupersoner liv. Som till exempel världens mest ensamma patient, Petri, som både skildras i reportaget och i denna pjäs.

Åsa Erlandsson

Journalist, Svenska Dagbladet

 

NR 2462

Föreställningen Nr 2462 bygger på journalisten och författaren Åsa Erlandssons uppmärksammade originaltext i reportageserien ”En månad på intensiven” i Svenska Dagbladet, som hon gjorde på Södertälje sjukhus tillsammans med fotografen Staffan Löwstedt. Huvudreportaget med rubriken ”I en säng på IVA får han beskedet: frun är död” publicerades den 23 maj 2020.

Föreställnignen spelas på Borås Stadsteaters lilla scen den 21 oktober till 7 november