Regissören Mikael Dahl om föreställningen Mors lilla Olle.

Mors lilla Olle är en av våra allra vanligaste barnvisor, och några kanske vet att den skrevs av Alice Tegnér 1895. Men vad som kanske är mindre känt för de flesta är att Olle egentligen hette Jon Ersson och föddes 1849 i Särna Socken, i norra Dalarna.

Sensommaren 1850 var Jon och hans två äldre systrar tillsammans med sin mamma på fäboden. Systrarna fick i uppgift att vakta Jon medan mamman skulle ut och leta efter en bortsprungen get. Då kom det en björnhona lufsande med sina ungar. Jon gick fram till björnarna med lite lingon och systrana blev såklart rädda och sprang efter sin mamma som kom tillbaka och skrämde undan björnarna.

Detta blev en stor nyhet som det skrevs om i tidningen. En av de som läste artikeln var poeten Wilhelm Von Braun som blev så inspirerad av händelsen att han skrev dikten ”Stark i sin oskuld” 1851 som inleds med raderna ”Liten pilt i fjällskog gick, rosig kind och änglablick…”

Denna dikt läste sen Alice och skrev den populära visan ”Mors lilla Olle”.

Mors lilla Olle i Alexandra Loonins version tar avstamp i alla dessa tidigare berättelser och händelser om pojken som mötte en björn och blir nu en helt ny och utbroderad berättelse. Den handlar kanske till synes om pojken som heter Olle, men den handlar lika mycket om Olles mamma, björnen, myror, grottor, ensamhet, vänskap och naturen.

Ni får också följa med in i skogen, och möta alla andra som kan finnas där. Vi människor kanske besöker den ibland, men när vi åker hem till våra hus så finns den alltid kvar. Stubbarna står där utan att vi sitter och fikar på dem. Myrorna fortsätter att bygga sina stackar även när vi inte ser det. Bergen har stått på sin plats långt innan vi föddes och träden kommer att fortsätta svaja långt efter att du och jag har somnat.

I Mors lilla Olle får ni möta ett helt gäng med knasiga, roliga, lite ensamma, rädda, glittriga och modiga figurer som tillsammans bildar ett universum där allt kan hända.

Föreställningen är en hyllning till leken, där fantasin styr och kan skapa magi! I fantasin kan björnen vara guldfärgad, men den kan också vara en hund!


Mikael Dahl
Regissör Mors lilla Olle


Mors lilla Olle spelas 10 februari - 23 mars på Borås Stadsteaters lilla scen och riktar sig främst till barn i åldrarna 6-9 år. Tips! Under sportlovet spelas föreställningen dagtid onsdag-lördag!
Guldglittrande björn i silverkonfettiregn.