Varsågod. Nu presenterar vi säsong 25/26.

Först av allt vill vi tacka för en rolig, vacker och omtumlande säsong som präglades av teaterns 60-årsfirande. De upplevelser vi delat tillsammans i salongen, och det gensvar vi känt från er i publiken är oerhört stimulerande och ger verkligen energi framåt, och när ni nu får läsa vad som kommer härnäst hoppas vi att ni blir nyfikna och längtar!

Fokus på makt och strukturer
Teaterns konstnärlige ledare Mikael Dahl har lagt ett program som tar avstamp i vår samtid.
- Teateråret 25/26 tar bland annat upp teman som makt och strukturer. Om hur några få mäktiga individer kontrollerar och formar världen. Hur deras beslut påverkar oss alla. I en tid där dessa strukturer blir alltmer synliga och påträngande, söker vi svar genom teatern. Och i dessa speglingar, i dessa berättelser, kan vi kanske förstå det system vi alla är en del av, säger Mikael Dahl.

Hösten börjar med en klassiker, Shakespeares Macbeth, en tidlös berättelse om maktens frestelser. Regissören Helena Sandström Cruz och scenografen Josefin Hinders återvänder till Borås Stadsteater med en anakronistisk och sagobetonad estetik som gör Macbeth lika aktuell idag som när den skrevs för över 400 år sedan.

Därpå kommer Mikael Dahl regissera årets familjeföreställning, precis som han i vintras regisserade Glasblåsarens barn. I år blir det Charles Dickens evigt förtrollande En Julsaga, där vi möter Ebenezer Scrooge – en man som reducerat livet till siffror och ensamhet. Men när julens magi tar honom med på en tidsresa genom livet tvingas han till förändring.

På Stora scenen nästa vår kommer vi ge oss in i företagsvärlden, nämligen en scenuppsättning av Lars von Triers kontorskomedi Direktören för det hele. Sally Palmqvist Procopé regisserar denna satir om den konflikträdda företagsgrundaren Ravn. Han har hittat på en frånvarande ”direktör” för att slippa stå för sina beslut gentemot sin personal, och det har fungerat bra fram tills att hans IT-företag ska säljas och köparen vill träffa den riktige direktören. Som en nödlösning anlitar Ravn en arbetslös skådespelare för att spela den fiktiva direktören.

På Lilla scenen kommer vi under året erbjuda två större produktioner. Nu till hösten är vi stolta att presentera en samproduktion med Riksteatern på Lilla scenen. Augustisnö är en sylvass satir om klass, klimat och samtidens längtan efter paketerade berättelser i exportvänligt format. Med träffsäker humor och värme blottar den också djupare lager av makt, representation och globala orättvisor – sammanvävda i en berättelse där inget längre känns glasklart, varken i manuset eller i verkligheten. Pjäsen är specialskriven av Guillermo Calderón, den kritikerrosade dramatikern bakom bl a Stortorget (Riksteatern 2022). Regin står Trinidad González för – en av Latinamerikas mest hyllade regissörer och kreatörer just nu.

På våren blir det Lars Noréns intensiva kammarspel Sanning och konsekvens, en modern klassiker som tar sin näring ur djupt liggande rädslor och skamkänslor. Regisserar gör Marie Parker Shaw och trots att det gått nästan fyrtio år sedan Norén skrev Sanning och konsekvens ställer pjäsen fortfarande allt på sin spets - de existentiella frågorna är de samma: Klarar våra relationer att vi är sårbara? Vad händer när vi slutar låtsas? Vad kostar det att vara ärlig?

GÄSTSPEL OCH LUNCHTEATER
Utöver dessa egna produktioner har vi som vanligt ett antal gästspel samt vår omåttligt populära lunchteater. Under hösten kommer ni bland annat få en lättsammare version av Macbeth som komplement till vår egen lite råare version. År 2005 gav sig 123 Schtunk ut på en lång turné med sin allra första produktion ”Macbeth - Alla dör på slutet”. Föreställningen spelades i hela Sverige och tog även clownerna utomlands och gjorde succé i såväl Finland som Egypten. Nu är det alltså dags för Schtunkarna att jubilera och ta sig an det maktgalna paret Macbeth igen, och de förvandlar, som alltid, den svartaste av historier till en varm föreställning där skrattet är nummer ett. Denna gång får den titeln Macbeth – 123 Schtunk 20 år!

Schtunkarna är även inblandade i ett annat av våra gästspel, Böla Camping. Ulf och Alf sitter i en husvagn på Böla camping och något skaver och vill ut, en 40-årig vänskap luftas. Med humor och allvar får vi reda på vad som hände på parkeringsplatsen i Dingle.

Vad händer med de mänskliga relationerna när Trafikverket och kommunen vill bygga en väg rakt genom en pensionärs hus? Det får man veta i Adde Malmbergs komedi Säg som det är. Dessutom kommer Cirkus Cirkör med en ny föreställning, The Extraordinary History of Circus.

Vi hoppas du hittar något i vårt utbud för kommande spelår som lockar. Botanisera på vår hemsida och låt dig inspireras.

NYTT UTSEENDE
Som du ser har vi bytt kostym. Vår nya logotyp är en hyllning till belysningen i vår salong. En symbol för mötet som sker mellan publiken och scenen. Dessutom gestaltar den hur vi som individer knyts samman och skapar något större än vi själva.

Skiss på scenografi för egenmäktigt förfarande

Vi har länge saknat en sammanhållen profil. Med den nya logotypen och vår mer moderna visuella identitet blir vi tydligare som avsändare och får en starkare röst i kulturutbudet.

- Med vårt nya uttryck vill vi tydligare förmedla teaterns roll som en mötesplats där vi tillsammans utforskar olika perspektiv på att vara människa, säger teaterchefen Marie Nyman.

Arbetet med den nya visuella identiteten har pågått under hösten och vintern och gjorts av marknadsavdelningen på teatern. Vi hoppas ni tycker om det!

Vi ses på teatern!