Tusen grader varm glöder glasmassan som formas till konst mellan händerna på glaskonstnären Elin Tollbom. Här berättar hon om hantverket glasblåsning, sin kärlek till materialet och varför konsten är livsviktig i en tid då de svenska glasbruken blir allt färre.

I Glasblåsarens barn är Albert glasblåsare till yrket. Hur blåser man glas och finns det yrket idag?

– Man blåser glas med hjälp av en glasblåsarpipa, ett ihåligt järnrör, där glas snurras upp på ena endan av pipan. Sedan blåser man upp en bubbla i glaset genom pipan, likt en ballong. Glaset formas med hjälp av verktyg för att man inte ska bränna sig. Glasmassan är över 1000 grader varm och glöder som lava. Den liknar sirap i konsistensen. Sverige var tidigare känt för sitt glas, men nu har de flesta glasbruk lagts ned. Yrket finns fortfarande men vi är inte längre så många glasblåsare. Det är kostsamt och tidskrävande att producera glas för hand. Det mesta glas som tillverkas idag görs mer maskinellt och produktionen sker ofta utomlands. Det finns fortfarande en del studioglashyttor runt om i landet där man blåser traditionellt på frihand precis som Albert gör.

Albert gör inte bara skålar för att användas, han gör dem för att de är vackra. Som konst. Vad är glaskonst och skulle du säga att det går att skilja på glas som konst och glas som är gjord för att användas i vardagen?

– Förenklat kan man säga att bruksglas endast är funktionellt och att konstglas inte har någon direkt funktion, men det finns även ett gränsland däremellan. Glaset kan ha formen av en skål eller vas men kan ha gjorts i syfte att vara konst, som om skålen är en målarduk i en annan form. Glaskonst behöver inte heller vara vacker, även om glas är ett väldigt vackert material. I de flesta studioglashyttor arbetar man i gränslandet mellan konst och bruksglas. Många kallar det också för konsthantverk.

Du är själv glaskonstnär. Vad är det roligaste med att vara det?

– Glas är ett fantastiskt material. Det roligaste är att kunna förverkliga en idé och att genomföra den med mina egna händer och lungor. Det är ett svårt hantverk, men när jag lyckats med något jag verkligen kämpat med så känns det som att jag flyger! Glasblåsning är som en dans, mellan mig och glaset men också mellan oss i glasblåsarteamet. Att blåsa glas är magiskt!

Till sist, varför är konst viktigt?

– För mig är konsten ett mellanrum i livet som berikar. Den är viktig för att den kan få oss människor att stanna upp, känna, tänka nya tankar och ibland hjälpa oss att förstå det som känns svårt. hjälpa oss att förstå det som känns svårt.