Föreställning

Ja vi fyller 60 år som stadsteater i år. Och nästa år fyller Kulturhuset 50 år. Räkna med att vi kommer vilja fira med er, kära publik, den kommande tiden. Vi börjar den 5 september med en Säsongsöppning. Det blir pianobar och mingel i vår nyinredda foajé och fullspäckat program på stora scen med exklusiva smakprov på det kommande spelåret och en och annan överraskning.

Det är med stor glädje vår konstnärlige ledare Mikael Dahl tittar tillbaka på det gångna teateråret på både stora och lilla scenen.

- Jag vill börja med att rikta ett stort och varmt tack till vår publik! Vilken fantastisk teatersäsong vi haft tillsammans. En säsong fylld av fulla salonger, extra föreställningar, stående ovationer, nya besökare, fotbollslegendarer och inte minst; otroliga uppsättningar som vi alla har upplevt tillsammans. I en tid där oro och osäkerhet präglar vår omvärld blir teatern extra viktig. Här får vi möjlighet att samlas, uppleva, skratta och reagera på vår samtid. Och med det gensvar och den glädje vi mött från er är det självklart extra roligt att blicka framåt och presentera teateråret 2024/2025.

Teateråret inleds alltså med jubileumskomedin Vad boråsarna vill ha! Med glimten i ögat och ett stort mått humor får vi följa med på en odyssé över Borås Stadsteaters 60-åriga historia, där ros och roast blandas i en kavalkad av nyskrivna sångnummer, sketcher och skratt på en resa genom arkivet. En musikalisk födelsedagsshow med sting, där gränsen mellan fiktion och verklighet flyter. Via ett metalager fyllt av anekdoter, skvaller, fiaskon, succéer och chefskaruseller får publiken följa ett gäng teaterarbetares process med att skapa den ultimata föreställningen till firandet av teaterns jubileum tillsammans med boråsarna. För regi står Lovisa T Onnermark som även regisserade Hans & Greta förra vintern, och musiken skrivs av Per Wickström som senast skrev musiken till succén Den varmaste sommaren. Premiär 28 september på Stora Scenen.

Årets familjeföreställning är baserad på en bok som också firar 60 år. Maria Gripes tidlösa klassiker Glasblåsarns barn från 1964 får i vinter liv på Stora Scenen i en visuellt häpnadsväckande berättelse om kärlek, längtan och mod. Vi får följa Klas och Klara som rövas bort till Önskestad, och hur familjens kärlek blir deras starkaste vapen för att ta sig hem igen. I Mikael Dahls regi blir det en berättelse om saknad och att vara försiktig med vad man önskar sig, men också om medmänsklighet och det som är vackert. Premiär 7 december på Stora Scenen.

Vårens båda produktioner handlar om kärlek men ur två vitt skilda perspektiv. På Lilla Scenen spelas Egenmäktigt förfarande. En humoristisk, smärtsam och bildstark dramatisering av Lena Anderssons prisade och omdiskuterade roman om Ester Nilsson och hennes komplicerade relation till den erkända konstnären Hugo Rask. I Anders Tolergårds regi bjuds vi på en humoristisk och känslomässig berg- och dalbana med tvära kast mellan eufori och irritation och med en hög igenkänningsfaktor för alla som någon gång varit förälskade. Premiär den 8 mars på Lilla scenen och sedan på turné i regionen i samarbete med Riksteatern Väst.

I förintelsedramat Bent, på Stora scenen, följer vi en ung mans gripande kamp för att följa sitt hjärta och finna sig själv bland spillrorna av en värld i brand, i ett tankeväckande möte med människans gränslösa villighet att betala kärlekens pris – oavsett vad det kostar. I regissören Johan Paus händer blir Bent en våldsam och känsloladdad historia om vad som händer när försök att dominera och undertrycka mänsklighetens natur dras till sin spets. Premiär 15 mars på Stora Scenen.

Utöver våra egna produktioner bjuder teateråret som vanligt på ett varierat utbud av utmanande och underhållande gästspel.

Mitt i livet med Frida Hallgren (Så som i himmelen) och Henrik Norlén (Johan Falk-filmerna) är ett varmt relationsdrama som följer ett par i kris under en omvälvande natt. Hon älskar honom inte längre. När hon berättar att hon träffat någon annan så brister det för honom. I spillrorna av deras relation börjar ett nytt samtal där dom så småningom börjar förstå varandra. Gästspelar den 13 november på Stora scenen.

Vi vet vid det här laget hur mycket ni gillar 123 Schtunk. Därför är det extra roligt att berätta att de kommer tillbaka i vinter och nu ger de sig äntligen in i Bergman-land. De kommer med en tolkning av klassikern Det sjunde inseglet. Gästspelar den 7 och 8 februari på Stora scenen.

Teatern gästas också av Göteborgs Dramatiska Teater och publiksuccén Den sårade divan. Här får vi möta författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten Nelly Sachs baserat på Karin Johannissons Augustnominerade bok ”Den sårade divan – om psykets estetik och om Agnes von K, Sigrid H och Nelly S”. Gästspelar den 27 nov – 6 dec på Lilla scenen.

Sist men inte minst fortsätter vi med vår populära Lunchteater samt After Work med olika teman under konceptet AW+. Dessutom kommer vi under året bjuda in till intressanta fördjupningssamtal om ämnen som relaterar till vårt program, och efter sommaren har vi ytterligare en nyhet där ni får se nya sidor av vår fantastiska ensemble, men vad det är avslöjar vi inte riktigt ännu!

Hoppas vi ses den 5 september och skålar för 60-åringen!