Antigone är inspirerad av fenomenet ASMR. Här är en kort beskrivning av vad det innebär.

ASMR är en förkortning för fenomenet Autonomous sensory meridian response. Det handlar om visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulans som framkallar en känsla av kittlande välbehag hos åhöraren.

Vilken typ av stimuli som påverkar en person är individuellt. Ett stimulus som ofta nämns är viskningar. En del upplever ASMR genom bakgrundsljud som skrapljud, prassel, knackningar, blåsljud, skrivljud och bläddring i papper. Inom ASMR referera man ofta till det som utlöser stimuli som 'triggers'.

Exempel på triggers

  • Lyssna på tysta, repetitiva ljud som är resultatet av att någon ägnar sig åt en vardaglig uppgift som att vända blad i en bok
  • Att se någon utföra en vardaglig uppgift som att laga mat
  • Att få personlig uppmärksamhet, som sminkapplicering eller hårborstning
  • Lyssna på knackning, som spikar mot ytor som plast, trä, papper eller metall.
  • Lyssna på en person som blåser eller andas ut i en mikrofon
  • Lyssna på ljudet från föremål som papper, kläder eller frigolit

Den subjektiva känslan av ASMR beskrivs bland annat som likt en mild elektrisk ström eller de kolsyrade bubblorna i ett glas champagne. Eller ibland som en stickande känsla som utgår från baksidan av huvudet, som sedan fortplantar sig till nacke, axel, arm, ryggrad och ben. I Sverige började det rapporters om trenden under akronymen ASMR 2013, men då hade fenomenet redan florerat på nätet i några år. I dag sprids ASMR i stor utsträckning via poddar och filmer på Youtube och liknande webbplatser.

Läs om Antigone och boka biljetter.