Ackompanjerad av framtidstro & de stora frågorna!

Nu när vi äntligen kan välkomna till fulla salonger igen kan vi knappt bärga oss att släppa vårens lunchrepertoar på foajéscenen, som återigen kommer kunna avnjutas tillsammans med en värmande sopplunch från Utbult Borneby & Co.

Denna vår har vi laddat repertoaren med stora känslor, existentiella funderingar, glammig musikaleskapism och drömmar om att följa fåglarnas flykt till Sargassohavet. Men också en påminnelse om naturens mystiska kraft; med de första spirande blomstren gör nämligen 1700-talsvetenskapsmannen Carl von Linné en efterlängtad comeback till Borås. Sist ut i vårens program bjuds på ett piggt och galet musikaliskt nostalgipiller inspirerat av Galenskaparna After Shave och Povel Ramel.

22 februari - Sånger från Duvemåla Hage

Den som väntar på något gott… Lagom till att det svenska musikundret ABBA gör comeback inleder vi säsongen med en efterlängtad återkomst! Sånger från Duvemåla hage är en hyllning till Benny Anderssons och Björn Ulvaeus fantastiska musikskatt. Huvudrollsinnehavarna från GöteborgsOperans 2014-års uppsättning av Kristina från Duvemåla har tillsammans med pianisten Mats Sköldberg skapat en föreställning med musik från musikalen och fyllt på med ytterligare älskade stycken från bland annat Chess och Hjälp sökes samt musik av ABBA och Benny Anderssons Orkester. Tillsammans med en värmande tallrik soppa ger de oss hopp om det kommande vårljuset.

Kvinna vid ett skrivbord med en dator på i ett mörkt rum . Sträcker ut armarna och har ett irriterat uttryck i ansiktet

8 mars – Kom igen Caritha!

Internationella kvinnodagen firas på Borås Stadsteater med föreställningen Kom igen Caritha! av Teater Barbara. Föreställningen med undertiteln ”en existentiell show om livet som det blev” tar sig med uppriktighet och humor an själens och åldrandets bråddjupa frågor utifrån ett kvinnligt perspektiv. Vi sätts på prov, förändras, kastar allt överbord. Om förväntningar och verklighet, brutala uppvaknanden och grusade drömmar men kanske också nya insikter…

Manuset är skrivet av hyllade radiomakaren Lotta Erikson och är inspirerat av hennes radioprogram ”Åh vilket party”, som sändes i Sveriges Radio P1 2009. Lotta kan även höras som krönikör i ”God morgon världen” i P1.

Kom igen Caritha! ges som en lunch och en kvällsföreställning den 8 mars. Båda föreställningar spelas på Foajéscenen.

Artisten Axel Sondén framför en trädörr. Iklädd jeansjacka och rutig keps.

22 mars – Härifrån till Sargasso

När våren på riktigt börjar titta fram bjuder vi på en klurig och lekfull musikföreställning om människor, fåglar och hopp som lockar till leenden. Tillsammans med sitt eminenta kompband Flyttfåglarna tar Axel Sondén med oss på en musikalisk flygtur härifrån till Sargasso.

Axel Sondén beskriver sig själv som en charmig urgöteborgsk estradör med glimten i ögat. Genom rappa mellansnack, kluriga texter och melodier som fastnar får vi hänga med till alltifrån gryningen över Kalahari till ekar i utkanten av Nässjös.

Artisterna Linnéa Sallay och Christer Odlander framför en grönskande bakgrund.

5 april – Berättelsen om Linné

Under de senaste åren är vi många som spenderat mer tid i naturen. Vi har träffats utomhus som aldrig förr – oavsett om det är för en stilla promenad med en vän eller en vandringseskapad i fjälltrakterna. Men hur kommer det sig egentligen att vi mår så bra av närhet till blommor och grönska?

En som verkligen intresserade sig för vår flora och skapade de system som vi använder oss av än idag var vetenskapsmannen Carl von Linné. I föreställningen Berättelsen om Linné kryper vi under huden på denne färgstarke botaniker. Vem var han? Föreställningen är full av roliga anekdoter och intressant historik som binds ihop med musik ur olika genrer. Den gestaltas sceniskt med små medel och kryddas av såväl humor som allvar. Trots berömmelsen glömde Linné aldrig sitt enkla ursprung, på samma sätt villföreställningen förmedla att "allt är möjligt" - oavsett var man befinner sig i livet.

I juli 1746 besöker Linné Borås under sin Västgötaresa. Vad tyckte han om staden och dess invånare? Det och mycket mer får du reda på den 5 april!

Foto av de två medverkande musikalartisterna. Den ena i svart kavaj och höghatt, den andra i vit klänning, pärlhalsband och utsmyckat hårband.

19 april – 100 år av musikal

Det sias kring att vi nu än en gång går in i det glada 20-talet. Liksom vid förra seklets 20-tal finns ett uppdämt behov av uppsluppen samvaro, fest, lyx och dekadens. 1920 hade första världskrigets krigsår och den dåvarande härjande epidemin av spanska sjukan just kommit till sin ända. Nu nalkades högkonjunktur och livslust! Jazzen, de korta kjolarna och damfrisyrerna förfärade de äldre. Det är i denna tid föreställningen 100 år av musikal tar avstamp och bjuder genom glimtar från de största musikalerna genom tiderna in till ett firande av hundra år av färgsprakande musikhistoria! Välkomna!

10 maj - Best of A Capella

Den som trodde att a capella-underhållning inspirerad av Galenskaparna och Povel Ramel tillhörde en svunnen generation har mycket att lära! Charad består av en energisk kvintett från Halmstad som med glimten i ögat beskriver sig som ”det bästa det manliga släktet har att erbjuda”!

Och trots att de knappt har blivit torra bakom öronen firade denna grupp nyligen sitt 10- årsjubileum och har hunnit med en hel del sedan starten. Charad har nämligen kvalitetssäkrats av kungaparet på Halmstads slott, coachats av The Real Group och framträtt på allsång på Skansen med Petra Marklund. Föreställningen Best of A Capella bjuder på musik av bl.a. Galenskaparna After Shave, Povel Ramel och underbara anekdoter från Sveriges alla hörn! Ett lyckopiller som ni inte har råd att missa!

Hjärtligt välkomna till lunchteatern på Borås Stadsteater våren 2022!

Spelar roll! Ansnitt 1: Mikael Dahl pratar med Viktoria Folkesson


Karin Vestlund

Projektledare för Lunchteatern våren 2022 på Borås Stadsteater