Regissören Rikard Lekander om föreställningen Dracula.

Dracula-regissören Rikard Lekander

Vad handlar pjäsen om?

Dracula är en historia som handlar om den uråldriga vampyren greve Dracula och hans möte med de unga London-borna, Mina, Lucy och Jonathan. Med hjälp av Van Hellsing försöker de besegra vampyren och jaga honom bort från London. Det är en klassisk skräckroman skriven av Bram Stoker och startskottet för vampyr-genren.

Men på ett existentiellt plan är greve Dracula också en katalysator för alla att syna sina egna liv och drivkrafter. Alla pjäsens roller längtar efter ett mer fullkomligt liv, att leva mer uppriktigt och sant gentemot sig själva.De bär en längtan efter ett annat liv precis som vampyren har en längtan efter blod. 

Varför skrev du pjäsen?

För mig var det en lustfylld utmaning att återgå till boken och försöka ta fasta på berättelsen så som Bram Stoker skrev den. Det har gjort åtskilliga filmatiseringar och tv-serier av boken och Dracula som monsterfigur är idag en populärkulturell ikon. Jag ville ta ett steg bort från det och gå tillbaka till bokens kärna. Se på historien med ny blick och försöka ge publiken en relation till originalhistorien. Även fast jag också tagit mig vissa egna friheter i dramatiseringen så boken ska kunna bli en bra pjäs. Det måste man göra. Annars blir det bara högläsning av en gammal bok. Jag ville skapa en visuellt och spännande verk för stora scen med ensemblespel, teatermaskineri och en stämningsfull inramning.   

Vad vill du med pjäsen?

Jag hoppas att pjäsen på ett eller annat sätt berör publiken. Att den leder till insikter eller beröringspunkter och där vampyren som monster får bli samma omvälvande katalysator i publikens liv som det blir för rollerna på scen.    

och Varför ska man se pjäsen?

Det här är en ovanligt generös helaftonsupplevelse där en stor ensemble med fantastiska skådespelare och tekniker, ljus, ljud, video och alla övriga teaterns funktioner får gå ”all in”.

Det kommer bli 100% teatermagi i skräckens tecken. Det kommer dröja innan man får se en föreställning som det här på en scen igen.

Därför tycker jag alla borde passa på att försöka få tag på en biljett!


Läs mer om Dracula.

Mer Dracula

  • Rickard Lekander SPELAR ROLL! AVSNITT: 8 Läs mer Om Dracula och skräckteater med regissören Rickard Lekander.