THUNDERSTRUCK

5 november kl 19:00, Lilla scenen 

 

Varje gång en lampa tänds, fylls du av en känsla av under? Eller har du glömt vardagens magi? Nu är koreografen Stina Nyberg här för att bota samtidens brist på fascination för elektricitet.

Med hjälp av intervjuer, experiment och sin specialtillverkade teslaspole skapar Stina Nyberg en upplevelse av de osynliga krafter som omger oss – det blir en dansföreställning fylld av elektricitet, energi och magi. Föreställningen inleds med en talad introduktion innan Nyberg i full skyddsdräkt kliver upp på scenen, sänder en blixt från sitt långfinger och skapar en elektricitetsshow.

Genial dansupplevelse som väcker elektricitetens forna magi

Inspirationen till Thunderstruck är geniet och vetenskapsmannen Nikola Tesla. I slutet av 1800-talet uppfann den serbisk-amerikanske uppfinnaren Tesla flera av vår tids viktigaste uppfinningar inom elektricitet och kommunikation. En av hans uppfinningar är just teslaspolen, en elektrisk resonant transformatorkrets som transformerar upp spänning till väldigt höga spänningar, som sedan laddas ur i form av blixtar. Ja, eller förenklat sagt; en grej som skapar blixtar och som därför har kommit att användas i olika liveshower. Redan när Tesla uppfann spolen blev den en av de stora stjärnorna i 1800-talets kringresande elektricitets- och magishower när elektricitet både var en vetenskaplig nyhet och underhållning.

Thunderstruck blickar tillbaka på en tid för över hundra år sedan, en tid då vetenskapskvinnor uppfann motorer, världsfred, konst och höga torn utan åtskillnad, och då elektricitet ännu inrymdes inom begreppet magi. Thunderstruck vandrar mellan mörker och ljus, på jakt efter det kvinnliga geniet.

 

“Det handlar inte om något avskalat solo utan om en estetiskt och dramaturgiskt smart uppbyggd föreställning där musik, ljud- och ljusbild tillsammans med den ibland farligt och förföriskt gnistrande och ljudande teslaspolen bidrar lika mycket till helheten som Stina Nyberg själv.”
Svenska Dagbladet 29 okt 2017

 

INFORMATION

Koreografi och framförande: Stina Nyberg

Koreografisk hjälp: Andros Zins-Browne

Musik: Maria W Horn

Ljusdesign: Josefin Hinders

Teknik: Katti Alm

Research: Sandra Linnell, Stina Nyberg, Zoë Poluch

Teslaspole: Finn Hammer/Hammertone

Producent Stina Nyberg: Frida Tiger

Producent Riksteatern: Malin Lundgren

Foto: Märta Thisner 

 

BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt