En kvinna i svart cape med huva håller två sittande barn i rosa glas i ena handen. Hon håller den andra handen över dem som för att skydda dem.
En kvinna i svart cape med huva håller två sittande barn i rosa glas i ena handen. Hon håller den andra handen över dem som för att skydda dem.

Teater, Fantasi, Klassiker, Åk 1-6, Drömmar, Magi

En magisk, vacker och storslagen resa in i fantasins värld där mörker möter ljus och allt är möjligt.

I Maria Gripes klassiker Glasblåsarens barn bjuds hela familjen på en fantasifull och fängslande saga där allt är möjligt. Där ont möter gott, det enkla möter det storslagna och mörker möter ljus. En poetisk berättelse om saknad och att vara försiktigt med vad man önskar sig. Om medmänsklighet och om det som är vackert.

Klas och Klara bor tillsammans med sin mamma Sofia och sin pappa Albert, glasblåsaren som gör de vackraste av glas. Trots deras skönhet är glasen svårsålda på byns marknad, vilket gör att den lilla familjen lever knapert. I en annan värld, på Önskestad slott, lever Härskaren och Härskarinnan i ett överflöd av pengar, mat och kläder. På marknadsplatsen vävs de olika världarna samman när Härskaren rövar bort Klas och Klara för att uppfylla ytterligare en av Härskarinnans alla önskningar. I berättelsens centrum står den magiska Flaxa Mildväder och hennes korp Kloke som båda kommer att spela avgörande roller när barnens öde ska avgöras.

I Mikael Dahls regi lyfts klasskillnader och den lilla människans kamp i en tidvis hård verklighet. Det blir en drömsk historia om parallella världar - vardagens krav kontra en fantastisk värld dit magin kan förflytta människor. En påminnelse om att alla ska få möjlighet att drömma om en bättre värld.

Maria Gripes roman Glasblåsarns barn gavs ut för första gången 1964 och har kommit ut i flera nyutgåvor sedan dess. Boken filmatiserades 1998 i regi av Anders Grönros och med Stellan Skarsgård och Pernilla August i huvudrollerna som Albert och Sofia.

information

Föreställningen riktar sig främst till åk 1-6. Föreställningen är ca 2 timmar lång ink. paus.

Bokning

Bokning av klasser görs via teaterns biljettkassa på telefonnummer 033-35 35 35.

Skolföreställnigar

 • 17 december 14:00
 • 14 januari 14:00

Kontnärligt team och Medverkande

 • Av: Maria Gripe
 • Bearbetning: Lisa Lindén
 • Regissör: Mikael Dahl
  Dramaturg: Lisa Lindén
  Scenograf och kostymdesigner: Marie Moberg
  Koreograf: Nicole Neidert
 • Kompositör: Jenny Soovik (Paperwing)
  På scen: Rubina Banfield, Elin Bornell, Anna-Klara Dahlén, Lennart Eriksson, Viktoria Folkesson, Alexandro Soltani, Olle Vilhelmsson (Praktikant Högskolan för scen och musik), Oskar Webrell
17 DECEMBER OCH 14 JANUARI
14:00
STORA SCENENPris Elevpris:50 SEK Lärare går gratis tillsammans med sin klass

Mer GLASBLÅSARENS BARN