Föreställning
Fotokollage över olika föremål i ovanliga proportioner till varandra. En kvinna i ljus toga och sjal runt huvudet i förgrunden håller i en grön flaska med duschtvål. I barkunden ett enormt grönt äpple, ett hopskrynklat mintgrönt papper, ett vykort föreställande Akropolis, en gigantisk flaska med rosa nagellack och en starkt grön foppatoffla.  

Gymnasiet, Teater, Klassiker, Arv och makt

En mörk, vacker och oväntad utgrävning genom ett taktilt kollage av minnen, utsatthet, sorg och kärlek.

Antigone bryter mot lagen och riskerar sitt liv för rätten att begrava sin älskade broder. Men bara genom att finnas till tycks hon störa maktordningen. Antigone, av grekiska anti "mot" och gone "födelse". Berättelsen om Antigone är en resa ner i det fördolda, om arvsynd och ärvd makt.

Slaget om Thebe är över och Antigones bröder, Eteokles och Polyneikes, har fallit offer för varandra i den sista striden. Eteokles hyllas som hjälte medan Polyneikes utropas till förrädare av Thebes nya kung, Kreon. Som straff för Polyneikes påstådda svek mot staden stiftar Kreon ett förbud mot att begrava hans kropp. Den ska lämnas åt sitt öde ovan jord som mat åt gamarna. För att ge sin bror ett värdigt slut måste Antigone trotsa dödsstraffet som Kreon dömt åt den som bryter förbudet. När hon höljer sin döda bror med jord får det oanade konsekvenser, inte minst för kungen själv.

Sofokles tragedi Antigone är ett av västerländsk litteraturs mest spelade, lästa och översatta dramer. En pjäs som aldrig slutar att fascinera. Nora Nilsson tar sig an berättelsen om Antigone med en feministisk blick på arvsynd och makt. Hur hennes roll som kvinna i den rådande maktstrukturen inte ger henne några val. Teman som, trots pjäsens nästan 2500 år på nacken, är dagsaktuella.

Nedanför en upphöjd Kreon gräver Antigone sig fram genom ett hav av saker i en värld omsluten av ett ASMR-inspirerat videokollage som experimenterar med olika sinnesintryck för att väcka liv i publikens egna minnen. Föreställningen rör sitt fritt i tid och rum, blir nu, där blir här. Kollaget, som skapas av skådespelarna i realtid, ger en intim närbild av berättelsen genom karaktärernas ögon.

Klassbokning

Bokning av skolklasser görs via biljettkassan på telefonnummer 033-35 35 35.

sKOLFÖRESTÄLLNINGAR

  • 28 september 14:00
  • 4 oktober 14:00

information

Föreställningen passar främst för gymnasieklasser.

Medverkande

  • Av: Sofokles
  • Översättning: Jan Stolpe, Lars-Håkan Svensson
  • Regi: Nora Nilsson 
  • Scenografi/kostymdesign: Ellen Norlund 
  • Ljusdesign: Bella Oldenqvist
  • På scen: Karin Andersson, Elin Bornell, Lennart Eriksson, Carita Ivanova, Vilgot Paulsen, Gunilla Rydholm-Eriksson
    Bild: Ellen Norlund 
17 SEPTEMBER - 22 OKTOBER
LILLA SCENENElevpris:50 SEK Lärare går kostnadsfritt tillsammans med sin klass