Skuggsiluett av vampyr som går upp för en trappa.

Klassiker, Filmvisning, Skräck, Dracula

Den första (inofficiella) filmatiseringen av Bram Stokers Dracula med levande pianomusik och vampyrtema på Röda Kvarn.

Som uppvärmning inför att Dracula kastar sin fasansfulla skugga över Borås Stadsteaters stora scen är en klassisk blodsugare tillbaka på bio! ”Nosferatu” från 1922 är den första (inofficiella) filmatiseringen på Bram Stokers roman och anses både vara en av de främsta Dracula-berättelser som gjorts och en av de bästa skräckfilmerna någonsin. Sagan om den ensamma, blodsugande greven får liv i F.W. Murnaus expressionistiska mästerverk som använder skuggor och dekor på ett rasande skickligt sätt för att spegla rollfigurernas känslor och förmedla berättelsens atmosfär. Filmen var ursprungligen totalförbjuden i Sverige men nu kan du njuta av detta tidlösa mästerverk på bio i originalversion.

Filmvisningen arrangeras med levande pianomusik av Staffan Biörklund-Jullander som improviserar fram tonerna utifrån det som sker på vita duken. Ett unikt engångstillfälle att uppleva denna superklassiker på ett helt nytt sätt.

Bidra till kvällens stämning genom att dyka upp som vampyr! De 5 bästa vampyrerna får dessutom får fribiljetter till valfritt speldatum för ”Dracula” på Borås Stadsteater (i mån av plats). Vinnarna utses på plats av en enväldig vampyrjury! Du väljer självklart själv om du vill komma som vampyr eller inte.

Visningen arrangeras i samarbete mellan Borås Stadsteater och Röda Kvarn i anslutning till höstens teateruppsättning av ”Dracula” med premiär 25 september.

Throwback Thursday På röda Kvarn

”Nosferatu” visas inom Röda Kvarns Throwback Thursday-koncept med handplockade kultklassiker på utvalda torsdagar.

Arrangemanget är en så kallad Guldpusselkväll vilket innebär att det är gratis för alla med kulturkortet Pussel och 2 pusselbitar. Guldpusselbesökare kan endast få sin gratisbiljett i biografens kassa. Med reservation för slutsålt.

Filmfakta

Regi: F. W. Murnau
Medverkande: Max Schreck, Alexander Granach m fl
Land: Tyskland
År: 1922
Censur: Från 15 år
Längd: 94 minuter
Originaltitel: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens

Biljetter: 80 kronor.

Biljetterna släpps i augusti till försäljning hos Röda Kvarn.

9 SEP
19:00
RÖDA KVARN