2 kvinnor tittar in i kameran. Den ena bär huvudkrona och den andra har en gloria runt huvudet.

Lunchteater, Historia

En rörlig, allvarsam och livsbejakande föreställning med HILDEGARD av Bingen och Storfurstinnan INGEGERD.

Två färgstarka, helgonförklarade kvinnor som levde på 1000- och 1100-talet. I över tusen år har de väntat. Väntat att bli lyssnade på, att få ta plats. Hildegard von Bingen och storfurstinnan Ingegerd möts, krockar och förenas i vår tid där de får berätta, finnas och skrivas tillbaka in i historien.

Hildegard av Bingen (1098-1179). Abbedissa, mystiker, predikant och författare. Hildegard var bildad inom en rad områden och skrev böcker, såväl som musik, gav sig ut på predikoresor och anlade kloster. Hon revolutionerade kyrkomusiken och är kompositören bakom fantastiska musikaliska stycken, poeten bakom de mest innerliga texter om människans plats i världen och med en kunskap om läkeörter och livsmedel som vem som helst borde följa. Hon framhöll bland annat dinkelmjölets nyttighet och beskrev den kvinnliga kroppens specifika besvär med all önskvärd tydlighet. År 2012 kanoniserades hon av Benedictus XVI och utnämndes till kyrkolärare.

Storfurstinnan Ingegerd (ca 1000-1050). Svensk prinsessa och senare rusisk storfurstinna. Dotter till Olof Skötkonung. Hennes namn förryskades till Irina och när hon inträdde i kloster tog hon sig namnet Anna. Enligt Snorre Sturlasson var hon först bortlovad till Olav Haraldsson i Norge, men giftes istället bort med storfursten Jaroslav. Myten förtäljer att hon en gång, ensam, lyckades stoppa ett krig mellan Jaroslav och hans bror, då hon lyckades förhandla mellan de krigande och därigenom hindra blodspillan. Hon är anmoder till ett flertal kungahus i Europa idag och ligger begravd i Sofiakatedralen i Kiev.

KAFFE-PÅ-MATEN-TEATER

Just nu gör omständigheterna att vi inte kan erbjuda lunchteatern i riktigt samma form som vanligt. Istället ger vi Kaffe-på-maten-teater! Det är i princip samma som vanlig Lunchteater - fast utan mat.

Anledningen till att vi inte serverar mat till lunchteatern är för att undvika köbildning och andra riskfaktorer i förhållande till läget som coronapandemin orsakar. Däremot blir det, som framgår av det tillfälliga namnet, kaffe (eller te om en hellre vill ha det)! Ät hemma så bjuder vi på kaffe på maten tillsammans med en timmes härlig scenkonst här hos oss.

Vi släpper också färre biljetter än vanligt för att kunna säkerställa ordentligt utrymme för ett säkert avstånd i publiken. Vi vill att du ska känna dig trygg i att komma hit till oss!

Kaffe-på-maten-teater startar precis som vanligt kl 12:00. Föreställningarna pågår i ca 1 timme och hålls som alltid i vår mysiga teaterfoajé! Eftersom det inte blir någon mat så betalar du givetvis ett lägre pris än i vanliga fall. Kaffe-på-maten-teatern kostar 125 kr istället för ordinarie lunchteaterpris 225 kr.

Information

Föreställningen är ca 1 timme.

Medverkande

 • Skådespelare: Annika Nordin, Tinna Ingelstam
  Manus: Olivia Bergdahl
  Rum: Ger Olde Monnikhof
  Kostym: Nonno Nordqvist
  Musik/ljud: Jonas Franke-Blom
  Regihjälp: Py Huss-Wallin
  Producent: Dona Tarokh
  Bild: Ines Sebalj
  Produktion: Teater Kolibri26 OKT
12:00
FOAJÉSCENENPris Lunchteater utan lunch:125 SEK