En kvinna i svart cape med huva håller två sittande barn i rosa glas i ena handen. Hon håller den andra handen över dem som för att skydda dem. 
En kvinna i svart cape med huva håller två sittande barn i rosa glas i ena handen. Hon håller den andra handen över dem som för att skydda dem.
Barn och familj, Drömmar, Fantasi, Klassiker, Magi, Teaterkort gäller, Från 7 år

En magisk, vacker och storslagen resa in i fantasins värld där mörker möter ljus och allt är möjligt.

I Maria Gripes klassiker Glasblåsarens barn bjuds hela familjen på en fantasifull och fängslande saga där allt är möjligt. Där ont möter gott, det enkla möter det storslagna och mörker möter ljus. En poetisk berättelse om saknad och att vara försiktigt med vad man önskar sig. Om medmänsklighet och om det som är vackert.

Klas och Klara bor tillsammans med sin mamma Sofia och sin pappa Albert, glasblåsaren som gör de vackraste av glas. Trots deras skönhet är glasen svårsålda på byns marknad, vilket gör att den lilla familjen lever knapert. I en annan värld, på Önskestad slott, lever Härskaren och Härskarinnan i ett överflöd av pengar, mat och kläder. På marknadsplatsen vävs de olika världarna samman när Härskaren rövar bort Klas och Klara för att uppfylla ytterligare en av Härskarinnans alla önskningar. I berättelsens centrum står den magiska Flaxa Mildväder och hennes korp Kloke som båda kommer att spela avgörande roller när barnens öde ska avgöras.

I Mikael Dahls regi lyfts klasskillnader och den lilla människans kamp i en tidvis hård verklighet. Det blir en drömsk historia om parallella världar - vardagens krav kontra en fantastisk värld dit magin kan förflytta människor. En påminnelse om att alla ska få möjlighet att drömma om en bättre värld.

Maria Gripes roman Glasblåsarns barn gavs ut för första gången 1964 och har kommit ut i flera nyutgåvor sedan dess. Maria Gripe står också för dramatiseringen, här i bearbetning av Lisa Lindén. Boken filmatiserades 1998 i regi av Anders Grönros och med Stellan Skarsgård och Pernilla August i huvudrollerna som Albert och Sofia.

information

Föreställningen är ca 2 timmar, inkl. paus.

ÖPPET REP

Den 16 november hålls en öppen repetition av Glasblåsarens barn.

Läs mer här.

Syntolkning

Den 3 januari erbjuder vi syntolkning av föreställningen Glasblåsarens barn.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

KonStnärligt team och Medverkande

 • Av: Maria Gripe
 • Bearbetning: Lisa Lindén
 • Regi: Mikael Dahl
  Scenografi, mask- och kostymdesign: Marie Moberg
  Koreograf: Nicole Neidert
  Kompositör: Jenny Soovik (Paperwing)
 • Dramaturg: Lisa Lindén
  På scen: Rubina Banfield, Elin Bornell, Anna-Klara Dahlén, Lennart Eriksson, Viktoria Folkesson, Alexandro Soltani, Olle Vilhelmsson (Praktikant Högskolan för scen och musik), Oskar Webrell

7 DECEMBER - 18 JANUARI
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Teaterkort (betalas i biljettkassan):175 SEK Gruppris (10 pers eller fler, bokas via biljettkassan):200 SEK