Spoken word

Henry Bowers, Jila Mossaed och Olivia Bergdahl på Borås Stadsteaters Spoken Word-scen!

Människans vilja och driv att sätta ord på sitt liv och sin omvärld har försett och förser oss med en aldrig sinande källa av scenkonst. Spoken Word är en sådan konstform, kanske i dess renaste form? Spoken Word är muntligt framför poesi, en ordbaserad konstform som, i likhet med poesin, kan ha lika många uttryck som det finns röster i världen. Den är i sin rak- och enkelhet såväl lättillgänglig som svår att värja sig mot och har förmågan att beröra dig som lyssnar på djupet.

ORD på Lilla är Borås Stadsteaters nya scen för Spoken Word. Här kommer vi att bjuda dig på det bästa Sverige har att erbjuda när det kommer till poesi och berättande.

På vår Lilla scen möts prisbelönta scenpoeter, hiphopartister, Poetry Slam-vinnare, författare kända för sitt målande språk och fängslande nytillskott inom Spoken Word-scenen.

Ni får också ta del av Klassikerkvarten, där en av Borås Stadsteaters skådespelare delar med sig av verk skrivna av mer eller mindre kända poeter, författare och dramatiker som gått ur tiden men lämnat ett bestående konstnärligt avtryck efter sig.

Den enda gemensamma nämnaren för våra akter är kärleken till språket och det enda som krävs av dig som publik, är att du är villig att lyssna.

KvällenS röster

Vid urpremiären för ORD på Lilla gästas vi av en stjärnspäckad samling poeter. Inom gruppen på tre kan vi bocka av bedrifter som poetry slam-mästare, battlerappare, sonettkransförfattare, romanförfattare, tiofaldig diktsamlingsförfattare, ledamot i Svenska Akademien, Augustprisnominerade, barnboksförfattare och listan kan göras längre. Men det är inte på grund av bedrifter vi valt att öppna med just dessa tre – det är på grund av deras oantastliga förmåga att måla med språket. Vi är enormt stolta över att få introducera den här scenen för er med hjälp utav tre av poesiscenens allra tyngsta namn – Henry Bowers, Jila Mossaed och Olivia Bergdahl!

Henry Bowers

Henry Bowers är prisbelönt och berest rappare och spoken word-poet som uppträtt vid poesifestivaler på flertalet kontinenter planeten har att erbjuda och gjort sig ett namn på battlerapscenen såväl nationellt som internationellt.

Jila Mossaed

Jila Mossaed fick sitt litterära genombrott som 17-åring i hemlandet Iran, men flydde till Sverige 1986 efter att Khomeinis maktövertagande 1979 inneburit ett alltmer hårdnande klimat för fria kulturutövare. Hennes första bok skriven på svenska är diktsamlingen Månen och den eviga kon från 1997, efter vilken hon gett ut ytterliga 6 diktsamlingar på svenska. Ett återkommande tema i Mossaeds poesi är exilen, också på en rent språklig nivå. Centralt är likaså kampen mot orättvisa och censur. År 2018 efterträdde Jila Mossaed författaren Kerstin Ekman på stol nr 15 i Svenska Akademien. 

Olivia Bergdahl

Olivia Bergdahl blev svensk mästare i Poetry Slam när hon var 17 år gammal, och sedan världsfyra året därpå. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen Demo samt, med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester, skivan Eldorado. Våren 2015 kom Efter Ekot ut, som var Olivia Bergdahls första roman. 2019 utkom hon med Augustnominerade och kritikerrosade sonettkransen Barnet.

iNFORMATION

ORD på Lilla håller på cirka 1 timma och 30 minuter.
9 NOVEMBER
19:00
LILLA SCENENPris Ord på lilla100 SEK
KÖP BILJETTER

mER Ord på lilla

  • ORD PÅ LILLA − H2022:2 Läs mer
  • ORD PÅ LILLA − H2022:3 Läs mer
  • ORD PÅ LILLA − H2022:4 Läs mer