MORMORS SVARTA ÖGON
Gästspel från Dramaten

8 maj kl 19, Lilla scenen

Tanja Lorentzons monolog om sig själv, sin mamma och sin mormor gjorde succé när den hade premiär 2010 på Dramaten. Nu är den äntligen tillbaka och gästspelar på Borås Stadsteater.

En personlig, humoristisk och rörande betraktelse över tre generationers olika situationer. Om att leva under kriget, om att flytta till ett nytt land och om att prata ett annat språk än sina släktingar.

Tumba 1981. ”Jag blir kallad finnen, finnpajsarn, finnjävel. Folk spelar upp fulla finnar för mig, och till vilken nytta? Jag är ju bara en fuskfinne som inte ens kan finska. Vad spelar det för roll att vi har bytt till ett svenskt efternamn så länge jag heter Tanja i förnamn?”.

Sverige 1963. Mirjams dotter Terttu, hennes man och barn har kommit till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringen. ”Hur länge skall vi stanna? Vi har det ju bra här. Du måste börja prata svenska! Du måste sluta säga att vi skall flytta tillbaka när vi aldrig gör det!”

Finland 1939 under vinterkriget. Mirjam försöker överleva med sina två barn i huset mitt i skogen och längtar efter sin man. Kommer han till jul?

Hyllast gästspel från Dramaten

"en stor liten debut. Under 90 minuter trollbinder hon publiken" SvD

"en lika angelägen som stark bit närhistoria" SvD

"Det är en pionjärinsats Tanja Lorentzon gör. En likadan pjäs har aldrig spelats på Dramaten." DN


INFORMATION

Koncept, scenbild och kostym:
Tanja Lorentzon

Personregi: Lotta Tejle

Animation: Per Rydnert

Mask: Mimmi Lindell

Hemmis röst (inspelning):
Jukka Korpi

Speltid: 1 timme och 30 minuter, utan paus

BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt