GEMENSAMMA HJÄRTSLAG
- Sykkeessä sydämen kahden
Fre 16 februari kl 19, Lilla scenen

Sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.)

I förordet till L. Onervas samlade dikter Liekkisydän (Det brinnande hjärtat), 2009, skildrar Hannu Mäkelä Eino Leinos och L. Onervas gemensamma resa från 1908 till 1926.

Mäkelä skriver: ”1908 blev L. Onerva föremål för Leinos dyrkan och kärlek. När Onerva lärde känna den unge kompositören Leevi Madetoja inleddes ett triangeldrama som avslutades 1913 när Onerva frigjorde sig från Leino som partner. Under resans gång hade kärleken mellan dem omvandlats till en mångfacetterad vänskap, själarnas gemenskap och kamratskap i arbete och kamp. Även där handlade det dock om kärlek och det verkar som om förlusten av Leino skulle ha brutit ner Onerva alltmer för varje år” fortsätter Mäkelä.

Av Eino Leinos och L. Onervas gemensamma livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat dikterna till sånger. Föreställningen bygger delvis på den aktuella dialogen.

Föreställningen har fått mycket beröm och positiv feedback från publiken. Den är utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” och ingår således i jubileumsårets officiella utbud.

En del av programutbudet i ”Finland 100 år”


INFORMATION

MEDVERKANDE

Sång: Elina Partanen, Dick Holmström.
Piano: Kari Mäkiranta

KONSTNÄRLIGT TEAM
Manus: L. Onerva och Eino Leino

Sångerna är komponerade av Kaj Chydenius.

Regi: Dick Holmström

PRODUCENT
Riksteatern

Längd
1 tim 15 min inkl. 20 min paus

BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt