En grå kavaj med ett hål i hängandes på en gren ut över ett grått hav.
Kvinna i vit keps strassörhängen och blå arbetsrock står lutat mot en diskbänk. Bakom vitt kakel, industridiskmaskin och en vattenkran. 
Teater, Urpremiär, Teaterkort gäller, Nyskrivet, Lokal förankring, Klass

Konst, klass och kärlek utifrån röster i Borås

I Kristinvariationer möter vi dem som sällan syns på affischen. De som kokar, städar, syr och spelar birollen. Genom en mosaik av röster om längtan, minnen, slit, frihet och gemenskap låter vi de som har verkat i det tysta träda ut ur köket och kulisserna, fram i rampljuset som huvudroller i en lek med föreställningar om klass, kärlek och konst.

Kristinvariationer
tar avstamp i den minsta rollen i Strindbergs klassiker Fröken Julie från 1888. Kristin – kokerskan som inte får vila ens på midsommarafton – som somnar utmattad innan hon kommer iväg till festen medan Julie förför hennes fästman. Utifrån intervjuer med boråsare har Lucia Cajchanova skrivit en helt ny pjäs där vi undersöker vår tids Kristin genom ett kalejdoskop av livsöden, minnen och drömmar.

Dramatikern och dramaturgen Lucia Cajchanovas pjäser har satts upp på teatrar runt om i Sverige och även utomlands. I början av 2000-talet var hon husdramatiker på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg och arbetade därefter som dramaturg på Backa Teater i Göteborg. 2022 valdes hennes pjäs Hemma hos ut till Scenkonstbiennalen efter en framgångsrik spelperiod på Angereds teater.

Regissören och skådespelaren Emilie Strandberg är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö mellan 1999 och 2003. Hon har tidigare regisserat uppsättningar som bland annat Arma människor (Konstkollektivet Snö), Vilse (Teater Tofta) och Smärtan (Göteborgs Stadsteater).

information

Föreställningen är ca 1 timme och 30 minuter, utan paus.

Syntolkad föreställning

Den 15 december erbjuder vi möjligheten till syntolkning av föreställningen Kristinvariationer.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

Kontnärligt team och Medverkande

 • Av: Lucia Cajchanova
 • Regi: Emilie Strandberg
 • Scenografi/kostymdesign: Heidi Saikkonen
  Koreograf: Sara Suneson
 • På scen: Anna-Klara Dahlén, Lennart Eriksson, Viktoria Folkesson, Simon Rajala
 • Bild: Tobias Walka
  Föreställningsfoto: Amelia Bordahl
9 DECEMBER - 13 JANUARI
LILLA SCENENPris Ordinarie:250 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:200 SEK Pensionär:200 SEK Teaterkort (betalas i biljettkassan):175 SEK Gruppris (10 pers eller fler, bokas via biljettkassan):150 SEK

Mer Kristinvariationer

 • BEKANTA DIG MED NÅGRA AV KRISTINVARIATIO... Läs mer Här är en glimt av rösterna och historierna vi får ta del av i Kristinvaritioner.
 • "DET ÄR EN OERHÖRT ÖMSINT PJÄS" Läs mer Regissören Emilie Standberg om föreställningen Kristinvariationer .
 • VEM ÄR KRISTIN? Läs mer Kristinvariationer tar avstamp i Kristin – den minsta rollen i Strindbergs klassiker Fröken Julie från 1888. Här kan du läsa om handlingen i Fröken Julie och Strindbergs tankar om karaktärerna Julie kontra Kristin.