Man som klamrar sig fast på ett gigantiskt vitt garnnystan.

Cirkus, Fred, Teaterkort gäller

En hyllning till handarbetet och textilstaden Borås!

I samarbete med Cirkus Cirkör presenterar Borås Stadsteater Knitting peace - en nervkittlande och poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi med stickning, strävan och fred i centrum.

I en värld fylld av garn, linor, trassel och trådar vävs ämnen som fred, strävan och stickning samman utifrån tanken på cirkusartisters driv att göra det som verkar omöjligt möjligt. Forskare menar att det är strävan och längtan som håller oss vid liv. Betyder det att strävan efter en omöjlighet är en väg till lycka? Är strävan efter fred på jorden en strävan efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Genom att hänge sig totalt åt garnets olika former försöker artisterna finna mening. Fem nycirkusartister och en musiker bjuder in publiken att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet.

Föreställningen skapas av regissören Tilde Björfors tillsammans med cirkusartister med en nära fysisk relation till rep, knutar och stickning eller ett filosofiskt förhållande till trassel och trådar. Tilde Björfors är grundare till Cirkus Cirkör och har varit konstnärlig ledare för majoriteten av deras produktioner. Hon har även varit en viktig drivkraft för nycirkusens etablering i Sverige och tilldelades 2005 en professur från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.

Textilstaden Borås

Textilens centrala roll i Boråstrakten kan spåras flera hundra år tillbaka, då det myllrade av hemvävare i stugorna och knallar vandrade gård till gård för att sälja hemslöjd och textilier.

Under mitten av 1800-talet, då de första textilfabrikerna anlades inne i staden, och väverier, spinnerier och färgerier växte upp längs Viskan, började Borås utveckling som textilstad verkligen ta fart. Under 1900-talet kom också alla konfektionsfabriker, som sydde kläder.

Från mitten av 1800-talet till 1920-talet tiodubblades befolkningen, från ca 3 000 till 30 000 invånare, tack vare textilindustrin, vilket gjorde Borås till en av Sveriges snabbast växande städer. Ända fram till textilkrisen på 1960-talet sysselsatte textil och konfektion två tredjedelar av de industriarbetande i Borås.

Än idag är textil ett viktigt inslag i staden, som blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel i Sverige.

Musik

Musiken i föreställningen är specialskriven av Samuel "Looptok" Långbacka som har gått loss bland garnnystan och stickljud, loopat trådar och strängar för att skapa en unik stickad ljudbild.

Lyssna till musiken i föreställningen här:

Information

Föreställningen är ca 2 timmar inklusive paus.

Föreställningen rekommenderas från 10 år.

BILJETTER OCH PLACERING I SALONGEN

Med anledning av lättade restriktioner vid kulturevenemang från och med den 29 september gäller följande vid föreställningar av Knitting Peace:
 • Samtliga platser på parkett är bokningsbara.
 • Alla som bokat/köpt biljetter före den 8 september kontaktas av teaterns biljettkassa för att erbjudas nya platser intill varandra, i fall ni är flera som vill sitta tillsammans i ett sällskap. Vid ombokning av biljetter behöver du komma till teatern för att hämta ut dina nya biljetter.
 • Försäljningen av biljetter efter den 8 september sker precis som vanligt. Du sitter på den plats du har bokat och som anges på din biljett.

Syntolkad föreställning

Den 28 januari kl 19:00 erbjuder vi möjligheten till syntolkning av föreställningen Knitting peace.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

Medverkande

 • Regi och idé: Tilde Björfors
  Kompositör och ljuddesign: Samuel “Looptok” Långbacka
  Scenografi: Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström och ensemblen
  Stickad scenografi och stickad kostym: Aino Ihanainen
  Kostymdesign: Anna Bonnevier
  Maskdesign: Helena Andersson
  Ljusdesign: Ulf Englund
  Assisterande ljusdesign: Fredrik Ekström
  Riggare/Scentekniker: Matt Horton
  Teknisk producent: Fredrik ”Fefe” Deijfen
  Produktionsassistent: Emma Therkelson
  Teknisk support, ljus/scen: Fredrik Ekström
  Teknisk support, rigg: Ingrid Stensson
  Teknisk support scen/rigg: Joel Jedström
  Projektledare: Hanna Waldén
  Producent: Lena Kjellander Stockhaus
  Marknadsföring: Sofie Karlsson. Henrik Sundin
  Affischfoto: Mattias Edwall
  Livefoto: Mats Bäcker
 • På scen:
  Aino Ihanainen (handstående, livestickning)
  Nathalie Bertholio (luftakrobatik, golvakrobatik (rep, ring, tyg, roue cyr))
  Mikael Kristiansen (handstående, dansakrobatik (trassel))
  Tiziana Prota (luftakrobatik (trassel, stege), sång)
  Alexander Weibel Weibel (lindans, balansakrobatik, fiol)
  Samuel ”Looptok” Långbacka (stickad livemusik)
22 JAN - 5 FEB
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Teaterkort:175 SEK Gruppris (10 pers eller fler):200 SEK

mer knitting peace

 • Mickael Dahl VARFÖR STICKAR DU? Läs mer Mikael Dahl reflekterar över frågorna i stickuppro...
 • Tilde Björfors FRÅGOR OM STRÄVAN Läs mer Välkommen till vår värld av restgarn, rep, trassel...