En grå kavaj med ett hål i hängandes på en gren ut över ett grått hav.
En glad folkmassa som sträcker sig mot kameran i ett jubel. I folkhavet syns många svenska flaggor.
Musikal, Nyskrivet, Teaterkort gäller, Urpremiär, Folkfest, Hjältesaga

En musikal om fotbollsundret 1994.

1994. Ett av nittiotalets oroliga år: Krig i Europa och här hemma en galopperande ekonomisk kris med skenande räntor. Djupnande politisk splittring, ett högt antal asylsökande och i riksdagen ett nytt högerpopulistiskt parti. Mitt i allt detta klev det uträknade svenska fotbollslandslaget fram och kämpade sig, mot alla odds, till en pallplats i fotbolls-VM. Vi grävde guld i USA, och fick ett brons. Folkfest fick en ny innebörd.

Det här är sagan om hur det gick till. En nostalgisk och glad musikal om ett gäng särlingar som tillsammans åstadkom stordåd och gav ett helt land hoppet tillbaka. Om en frisparksfint, ett midsommarmirakel och ett straffdrama ingen någonsin glömmer. Om den varmaste sommaren.

Dag Thelander och Per Wickströms nyskrivna musikal tar oss 30 år tillbaka i tiden och bjuder in till en storslagen folkfest. Vi får följa händelserna i fotbolls-VM 1994, från kvalet, via den rafflande straffläggningen i kvartsfinalen, ända fram till den förlösande bronsmatchen. En berättelse om hur ett landslag tog ett helt land med storm och skapade en ljusglimt i mörkret i ett 90-tal i kris.

Med lätthet, humor och en närhet till publiken blixtbelyser Magnus Berg tiden och oss vanliga människor, genom VM-hjältarna som var som folk är mest. För alla som var med och alla som inte var med men som hade velat vara med.

Lotta Nilssons scenografi skapar en apokalyptisk grund för ett lustfyllt fotbollsdrama där allt kan hända (fast det redan har hänt).

Dag Thelander är manusförfattare, utbildad på SKH och Biskop-Arnös folkhögskola. 2021 bokdebuterade han på Polaris förlag med den rimmade novellen Innan nån dog. 2023 tilldelades han det svenska Ibsenpriset.

Per Wickström är kompositör och musiker. Han är utbildad på Uppsala universitet och även verksam som repetitör och kapellmästare, främst vid Uppsala stadsteater.

Tillsammans bildar Dag och Per till vardags frigruppen Östfronten där de gör musikteater i skärningspunkten mellan känsla och analys och har bland annat skrivit musikalen Trollkarlen från Chicago (2019) om ekonomen Milton Friedman vars manus tilldelades Boismanska priset 2020 och som gästspelade på Borås Stadsteater våren 2023.

Magnus Berg har nyligen regisserat humorföreställningen Utkantssverige på Uppsala stadsteater och efter Den varmaste sommaren väntar en musikteaterfresk med premiär i Stockholm hösten 2024. Han har arbetat med ljuddrama sen 30 år och är anställd på Sveriges Radio Drama.

Lotta Nilsson frilansar som scenograf och kostymdesigner och har designat över 60-talet föreställningar inom både teater, musikal och dans på olika scener runt om i Sverige. Det är hennes första uppdrag på Borås Stadsteater och också hennes och Magnus Bergs första samarbete.

information

Föreställningen är ca 2 timmar och 20 minuter, inkl. paus.

Kontnärligt team och Medverkande

  • Av: Dag Thelander och Per Wickström
  • Regi: Magnus Berg
  • Koreografi: Sara Ekman
    Scenografi och kostymdesign: Lotta Nilsson
  • På scen: Elin Bornell, Lennart Eriksson, Susanna Helldén, Dodona Imeri, Simon Rajala, Alexandro Soltani
  • Kapellmästare: André Egbo
  • Musiker: Anton Davidsson Norén, André Egbo, Robin Egbo, Alicia Jardine
  •  
  • Foto: Niklas Modig / Aftonbladet / TT
16 MARS - 27 APRIL
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Teaterkort (betalas i biljettkassan):175 SEK Gruppris (10 pers eller fler, bokas via biljettkassan):200 SEK