Kollage av fyra svartvita polaroidporträtt av skådespelarna. 
Kollage av fyra svartvita polaroidporträtt av skådespelarna. 

Gästspel, Teater, Klassiker, Teckenspråk

Ibsens klassiker unikt bearbetad till svenskt teckenspråk.

Ett dockhem är ett av Ibsens mest lästa och uppsatta dramer, minst lika aktuell idag som när den skrevs 1879. Pjäsen utspelar sig i ett välbärgat hem, där den vackra Nora spelar rollen som perfekt hustru och mor. Nora är gift med bankdirektör Torvald och hon är hans lilla fjäril, en lyckligt fladdrande fägring innanför hemmets trygga väggar. Självklart är väl Nora lycklig, det syns ju på familjebilderna där det strålar om henne? Dessutom kommer Torvalds kommande befordran att ge dem en förmögenhet. Utåt sett lever de ett perfekt liv i ett perfekt hem. Men när en dunkel hemlighet hotar att avslöjas så utmanas allt det som Nora försöker upprätthålla.

Ideligen har Noras inre föreställningar och förväntningar krockat med omvärldens realiteter. För att kunna ta itu med saker och ting har Nora på grund av kvinnans plats och roll i samhället blivit tvungen att spinna en väv av lögner. Men hur mycket är Nora villig att uppoffra för sitt äktenskap och upprätthålla den finputsade fasaden?

Ett dockhem handlar om äktenskapet, och framförallt kvinnans roll i detta. En viktig pjäs om könens jämlikhet och kvinnans frigörelse. Ett drama om bilderna vi älskar att skapa och bilderna som snärjer oss – nu unikt bearbetad till svenskt teckenspråk.

iNFORMATION

Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.

En produktion av Riksteatern Crea.

Föreställningen är ca 1 timma och 10 minuter lång.

Medverkande

  • Manus: Henrik Ibsen
  • Bearbetning: Elsa Berggren, Filip Burman
  • Regi: Filip Burman
  • Scenografi: Lars Otterstedt
  • Kostym: Tanja Honkanen
  • Mask: Anna Olofson
  • Ljusdesign: Jörgen Haimanas
  • Översättning: Klas Östergren och Colombine teaterförlag
  • På scen: Mette Marqvardsen, Jade Osbeck, Vivian Cardinal, Romel Belcher
19 NOVEMBER
19:00
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Teaterkort:175 SEK Gruppris (10 pers eller fler):200 SEK