BRÄNDA TOMTEN - INSTÄLLT

29 februari - 18 april, Stora scenen

Av längtan efter att återse platsen där han vuxit upp återvänder en främling hem efter 30 år på andra sidan havet. Väl där är pyrande ruiner av ett eldhärjat hus allt han finner på tomten där hans föräldrahem en gång stod. Hur hände det? Vem bär skulden? Och när allt kommer omkring, vad hjälper det att veta vem som bär skulden när allt redan brunnit ner?


Märkliga omständigheter gör att man i grannskapet misstänker att någon med avsikt satt eld på byggnaden. Men familjen som bott i huset är ju en ansedd släkt sedan generationer tillbaka Eller? I efterdyningarna av branden, i samband med att nyfikna grannar samlas runt eländet som branden lämnat efter sig, avslöjas hemligheter som vittnar om en annan sanning. En väv av svek, förtal, brott och andra ogärningar blir tydlig, och när främlingen, som visar sig ha högst oanade kvaliteter, återigen lämnar trakten har såväl huset som dess invånare avslöjats.

 

 

Pjäsen är skriven av August Strindberg, en av Sveriges genom tiderna mest ryktbara, innovativa och betydelsefulla författare. Stora framgångar även utanför Sverige har lett till att han världen över betraktas som en av de största dramatikerna i modern tid. Brända tomten publicerades år 1907 som nummer två i ordningen av Strindbergs så kallade kammarspel. Namnet på pjäsen härstammar från rivningen av Strindbergs födelsehem Sundhetskollegiets hus på Riddarholmen år 1863.

Föreställningen regisseras av skådespelaren och regissören Hanna Nygårds. Hanna är utbildad vid Wendelsbergs folkhögskola, Nordiska teaterskolan såväl som Teaterhögskolan i Luleå och har under senaste år medverkat i flera produktioner på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Senast i rollen som August Strindbergs andra fru Frida Uhl, i den kritikerrosade monologen med samma namn, som Hanna skrivit tillsammans med teaterns chef Anna Petterson.Pressröster

 

”Brända tomten” har inte särskilt hög status i August Strindbergs produktion, men efter att Hanna Nygårds omdanat verket och utsatt det för sitt trollspö så lär det klättra rejält på rankingen.”...”Ensemblens allsidiga kompetens kan inte ifrågasättas.”...”föreställningen bibehåller sin existentiella tyngd, trots alla roliga sekvenser.”...”Det underhållande ramar in och förstärker kärnan av allvar.”...”Kompositionen är väl avvägd och präglas av en vacker och minnesvärd odelbarhet.” - Borås Tidning

INFORMATION

Av: August Strindberg

Regi: Hanna Nygårds

Scenografi: Max Mitle

Kostymdesign: Matilda Hyttsten

På scen: Isabelle Boström, Lennart Eriksson, Lisbeth Johansson, Annika Forslund Rimbléus, Zeljko Santrac

Foto: Amelia Bordahl
BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt