Flera porträtt av betydelsefulla historiska kvinnor i kollageform med alla ansikten utbytta mot skådespelaren Viktoria Folkessons. 
Flera porträtt av betydelsefulla historiska kvinnor i kollageform med alla ansikten utbytta mot skådespelaren Viktoria Folkessons. 

Ett humoristiskt upprop till att skriva om historien med brudar i!

Det kryllar av betydelsefulla kvinnor genom tiderna. Men var är de? De finns och har alltid funnits – men tilldelats tysta roller i historien för att de inte fogade sig efter ramen för hur kvinnor skulle vara i tiden de levde. Det är dags att låta dessa kvinnors avtryck rättmätigt eka genom historieberättandet. Nu tar Hypathia, Mary Wollstonecraft, Christine de Pizan och andra banbrytande kvinnor plats i rampljuset genom Viktoria Folkesson i ett komisk performance lecture om historiska brudar!

På Jane Austens grav står det om hennes milda sätt, inte om hennes författarskap. En välmenande nekrolog över Mary Kingsley, som på 1800-talet ensam utforskade Västafrika, betonade hennes husliga talanger. Nobelpristagaren Rosalyn Yalows kokkonst framhävs men hennes viljestyrka sågs inte med blida ögon. Dian Fossey, gorilla-forskaren, fick kritik för att hon inte använde läppstift när hon skulle fotograferas för National Geographics.

Det är en demokratis skyldighet att berätta allas historia. Och en medborgares rättighet att få höra hela sin historia. Vi måste även berätta om de kvinnor som frågat, forskat, skapat och som visat att vetenskapens, konstens och nyfikenhetens domäner inte är självfallet manliga. Eftersom kvinnor under alla epoker blivit bortglömda eller bortmanövrerade på ett eller annat sätt kan det ta tid att hitta dem och ge dem sin rättmätiga plats i historien. Men de har funnits, och finns. Så låt oss börja skriva om historien.

PRESSRÖSTER

"Viktoria Folkesson för elegant med sig publiken genom en historielektion som blir rolig och lärorik, pedagogisk utan att skriva publiken på näsan, och som sätter ljuset på det absurda och tragiska i hur kvinnor behandlats genom årtusendena (!)." Borås Tidning

Medverkande

  • Av och med: Viktoria Folkesson
    Föreställningsfoto: Tobias Walka

INFORMAtion

Föreställningen är ca 1 timme lång.
2023
NYPREMIÄR 8 FEBRUARI
STORA SCENEN