Föreställning

En musikalisk skräckkaramell med hög humorhalt av Martina Montelius.

Hans och Gretas föräldrar har inte råd att försörja hela familjen längre. För att själva överleva offrar de barnen åt ett öde i skogen. Men Hans och Greta är inte några små hjälplösa stackare som bara lägger sig ner på marken för att vänta in döden, som föräldrarna tror. Nej, de tar ödet i egna händer. Med hjälp av en mycket märklig duva och en gåtfull katt hittar de fram till ett ensligt beläget hus där de välkomnas med godsaker att äta sig mätta på. Vad de ännu inte vet är att den till synes vänliga tanten, i det till synes mumsiga huset ska visa sig vara en galen kannibalistisk häxa i ett ganska lättkränkt skräckhus!

Kliv in i en skruvad, rolig och stundtals läskig saga med tvära kast mellan gott och ont. Lovisa T Onnermarks regi bjuder på en färgsprakande och svängig teaterfest för hela familjen, med nyskriven musik och nervkittlande cirkusnummer, i en värld av bokstavligt ögongodis med hög humorhalt. En bitterljuv skräckkaramell om syskonskap, fantasi och hur barn faktiskt klarar sig utan sina föräldrar. Men inte tvärtom.

När dramatikern Martina Montelius tar sig an Bröderna Grimms grymma 1800-talssaga gullas det inte heller i modern tid med familjen som faller över fattigdomens rand. Det är osentimentalt, grymt och kusligt. Men också kul, hoppfullt och värmande. Tack vare Montelius otvungna barnperspektiv kan hela familjen närma sig mörka ämnen som fruktan och övergivenhet med lampan tänd.

Pressröster

"...en färgstark energibomb" "fantasifull och imponerande" Borås Tidning

"...en färgstark och hejdlöst absurd föreställning som står på barnens sida" "...här är det skruvat och förhöjt så det står härliga till" "Generöst gestaltar ensemblen både krass verklighet och sagans svindlande magi" Göteborgs Posten

information

Föreställningen rekommenderas från sju år.

Föreställningen är ca 1 timme och 15 minuter lång (utan paus).

Syntolkad föreställning

Den 9 december erbjuder vi möjligheten till syntolkning av föreställningen Hans och Greta.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

Medverkande

 • Efter originalsagan nedtecknad av Bröderna Grimm
 • Av: Martina Montelius
 • Regi: Lovisa T Onnermark
 • Scenografi/mask- och kostymdesign: Hanna Cecilia Lindkvist 
 • Kompositör: Safoura Safavi
  Koreograf: Åsa Johannisson
 • På scen: Karin Andersson, Elin Bornell, Lennart Eriksson, Viktoria Folkesson, Katja Palmu, Olof Yassin
  Bild: Helena Lunding Hultqvist
 • Foto: Amelia Bordahl
 • Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
PREMIÄR 3 DECEMBER
2022
STORA SCENEN


Mer Hans och Greta

 • "ETT GENERÖST OCH GANSKA SKRUV... Läs mer Regissören Lovisa T Onnermark om föreställningen Hans och Greta .