På ett vitt lakan ligger massa prylar utspridda. En LP-skiva, en karaff med whisky och två glas, varav det ena fyllt med whisky och det andra omkullvält, ett paraply, två flygbiljetter till Porto Fino, en gasbinda, ett läppstift, en nyckelknippa, ett par glasögon, två vigselringar, ett paraply, en kökskniv, en bunt målarpenslar, en bok med titeln Små äktenskapliga brott, en silvrig tändare, en anteckningsbok, ett patientarmband och en liten staty i grekisk antik stil föreställande en halvnaken kvinna utan armar. På lakanet samt på statyns huvud syns fläckar av blod. 
På ett vitt lakan ligger massa prylar utspridda. En LP-skiva, en karaff med whisky och två glas, varav det ena fyllt med whisky och det andra omkullvält, ett paraply, två flygbiljetter till Porto Fino, en gasbinda, ett läppstift, en nyckelknippa, ett par glasögon, två vigselringar, ett paraply, en kökskniv, en bunt målarpenslar, en bok med titeln Små äktenskapliga brott, en silvrig tändare, en anteckningsbok, ett patientarmband och en liten staty i grekisk antik stil föreställande en halvnaken kvinna utan armar. På lakanet samt på statyns huvud syns fläckar av blod. 

En filmisk relationsdeckare i förvillande jakt på svar.

Gåtorna är många när Lisa och Gilles kommer hem till lägenheten igen efter vistelsen på sjukhuset. Gilles har under oklara omständigheter utsatts för ett trubbigt våld mot huvudet som lämnat honom fullständigt oviss om sitt tidigare liv. Eller? I ögat av stormen som blåser upp runt om dem är spelplanen full av överraskande vändningar som sätter relationen på spel. Nya omständigheter avtäcks, bedrägligt lugn störtar ner i nya skräckscenarier och skört förtroende går i kras. Samtidigt som de trevar efter varandra turas de om att lägga nya bitar av sylvassa fakta till pusslet som tids nog ska avslöja en ny, förbluffande sanning.

Små äktenskapliga brott är en spännande och skarpsinnig relationsdeckare som på ett filmiskt, intimt och underhållande sätt undersöker komplexiteten i romantiska relationer. Istället för nyförälskelsens gnistor eller kärlekens sista dödsryck är siktet för ovanlighetens skull inställt på kärlekens grovarbete och den kamp människor som lever länge tillsammans utkämpar för att förbli vid varandras sida.

Lekar med perspektiv, förväntningar och oväntade vändningar gör föreställningen till en förvillande jakt på svar, som för tankarna till angelägna ämnen som sanning och verklighet. Om två personer har olika versioner av sanningen om en delad upplevelse, vilken sanning är då sann? Vad händer med verkligheten när vi plötsligt ser något vi inte såg förut? Kommer personen en blev kär i att bestå? Om inte, vad händer då?

Pjäsen är skriven av den franskspråkiga succéförfattaren Eric-Emmanuel Schmitt vars förmåga att balansera tanke och känsla gör hans verk passande för både den som törstar efter underhållning och den som är på jakt efter emotionell och intellektuell stimulans. I Marcus Carlssons regi möts teaterns och filmens språk i en form som undersöker och utmanar scenens möjligheter. ­

INFORMATION

Föreställningen är ca 1 timme och 20 minuter lång.

Syntolkad föreställning

Den 30 september erbjuder vi möjligheten till syntolkning av föreställningen Små äktenskapliga brott.

Läs om hur du bokar syntolkning och hur det fungerar.

Medverkande

 • Av: Eric-Emmanuel Schmitt
 • Översättning: Lil Terselius
 • Regi: Marcus Carlsson
 • Scenografi/kostymdesign: Peder Freiij
 • Komposition/ljuddesign: Ludvig Sjöstrand
 • På scen: Lasse Beischer, Viktoria Folkesson
  Affischfoto: Tobias Walka
 • Föreställningsfoto: Amelia Bordahl
 • Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
2022
PREMIÄR 24 SEPTEMBER
STORA SCENENMer små äktenskapliga brott

 • "EN FILMISK OCH INTIM FÖRESTÄL... Läs mer Regissören Marcus Carlsson om föreställningen Små äktenskapliga brott.