KNITTING PEACE
En hyllning till handarbetet och textilstaden Borås!
I samarbete med Cirkus Cirkör presenterar Borås Stadsteater Knitting peace - en nervkittlande och poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi med stickning, strävan och fred i centrum.
I en värld fylld av garn, linor, trassel och trådar vävs ämnen som fred, strävan och stickning samman utifrån tanken på cirkusartisters driv att göra det som verkar omöjligt möjligt. Forskare menar att det är strävan och längtan som håller oss vid liv. Betyder det att strävan efter en omöjlighet är en väg till lycka? Är strävan efter fred på jorden en strävan efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?
Genom att hänge sig totalt åt garnets olika former försöker artisterna finna mening. Fem nycirkusartister och en musiker bjuder in publiken att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet.
Föreställningen skapas av regissören Tilde Björfors tillsammans med cirkusartister med en nära fysisk relation till rep, knutar och stickning eller ett filosofiskt förhållande till trassel och trådar. Tilde Björfors är grundare till Cirkus Cirkör och har varit konstnärlig ledare för majoriteten av deras produktioner. Hon har även varit en viktig drivkraft för nycirkusens etablering i Sverige och tilldelades 2005 en professur från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.
Textilstaden Borås
Textilens centrala roll i Boråstrakten kan spåras flera hundra år tillbaka, då det myllrade av hemvävare i stugorna och knallar vandrade gård till gård för att sälja hemslöjd och textilier.
Under mitten av 1800-talet, då de första textilfabrikerna anlades inne i staden, och väverier, spinnerier och färgerier växte upp längs Viskan, började Borås utveckling som textilstad verkligen ta fart. Under 1900-talet kom också alla konfektionsfabriker, som sydde kläder.
Från mitten av 1800-talet till 1920-talet tiodubblades befolkningen, från ca 3 000 till 30 000 invånare, tack vare textilindustrin, vilket gjorde Borås till en av Sveriges snabbast växande städer. Ända fram till textilkrisen på 1960-talet sysselsatte textil och konfektion två tredjedelar av de industriarbetande i Borås.
Än idag är textil ett viktigt inslag i staden, som blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel i Sverige.
We knit for peace
Under sin turné har Knitting Peace engagerat fredsstickare runt om i hela världen att dela med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. We knit for peace flätar samma craftivism från hela världen och manifesterar kraften i det textila hantverket i en hyllning till handarbetet och textilstaden Borås!We knit for peace började i Borås som ett upprop till allmänheten om att skapa och skicka in stickningar på temat fred. Den enda begränsningen var att stickningarna skulle vara i fredens färg: vitt. Som en del av uppropet ombads deltagarna att även att dela med sig av sina tankar om stickning och betydelsen av gemensam strävan genom att svara på ett antal frågor.
- Varför stickar du?
- Vad strävar du efter?
- Går det att sticka fred?
I början av jubileumsåret 2021 presenterades de över 100 inkomna bidragen från utlysningen i en utställning i skyltfönster i Borås City. Vid i teaterfoajén under Knitting Peace spelperiod kan de se ett urval av de inskickade bidragen, som rymmer verk från stickare i såväl Sjuhärad, som Stockholm, USA och Argentina.Ett stort tack till alla som bidragit!
På Textilmuseets hemsida finns en digital utställningskatalog med samtliga verk från uppropet där du kan ta del av tankar om fred, strävan och stickning från alla som skickat in bidrag.
Digital utställningskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
We knit for peace är ett samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och hemslöjdskonsulenterna VGR
Musik
Musiken i föreställningen är specialskriven av Samuel "Looptok" Långbacka som har gått loss bland garnnystan och stickljud, loopat trådar och strängar för att skapa en unik stickad ljudbild.
Lyssna till musiken i föreställningen här:
Information
Föreställningen är ca 2 timmar inklusive paus.
Föreställningen rekommenderas från 10 år.
Medverkande
KREATIVT TEAM
Regi och idé: Tilde Björfors
Kompositör och ljuddesign: Samuel “Looptok” Långbacka
Scenografi: Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström och ensemblen
Stickad scenografi och stickad kostym: Aino Ihanainen
Kostymdesign: Anna Bonnevier
Maskdesign: Helena Andersson
Ljusdesign: Ulf Englund
Koreografisk rådgivare och artistcoach: Cilla Roos
Attribut och dekormåleri: Tomas Helsing
Teknisk samordning och konstruktion: Joel Jedström
Cirkuskonstruktion: Ulf “Poly” Nylin
Regiassistent: Maria Wallin
Assisterande ljusdesign: Fredrik Ekström
Musiker: Samuel ”Looptok” Långbacka
Artist: Aino Ihanainen handstående, livestickning
Artist: Ilona Jäntti luftakrobatik, golvakrobatik, rep, ring, tyg
Artist: Jens Engman, handstående, dansakrobatik
Artist: Matleena Laine, luftakrobatik, sång
Artist: Alexander Weibel Weibel, lindans, balansakrobatik, fiol
ENSEMBLE Borås 2022:
Artist: Joana Martinho handstående, livestickning
Artist: Nathalie Bertholio luftakrobatik, golvakrobatik, roue cyr
Artist: Mikael Kristiansen handstående, golvakrobatik
Artist: Tiziana Prota luftakrobatik, sång
Artist: Alexander Weibel Weibel lindans, balansakrobatik, fiol
Musiker: Samuel ”Looptok” Långbacka stickad livemusik
Riggare & Scentekniker: Ariellah Winther
Ljustekniker: Fredrik Ekström
Ljudtekniker: Therese Larsson
Turnéledare / Scenmästare: Vilhelm Montan Lindberg
- PRODUKTIONSTEAM:
- Producent: Lina Dahlgren
Teknisk producent: Fredrik “Fefe” Deijfen
Teknisk support: Joel Jedström, Matt Horton, Kent Andersson
Marknadsföring: Henrik Sundin
Turnéläggning & internationella relationer: Anna Nerman Sylla
Verksamhetsledare Konst & Produktion: Lena Kjellander Stockhaus
Livefoto: Mats Bäcker
NYPREMIÄR 22 JANUARI
STORA SCENEN