Blå fjäril mot blå bakgrund.

En föreställning om att varje siffra i statistiken är en människa.

”I rondrummet står sjuksköterskan på en stol och klistrar upp fjärilar på väggen. Rosa för de coronapatienter som fortfarande ligger inne, grå för de som flyttats till ett annat sjukhus, gula för de som är så stabila att de kunnat föras till en vårdavdelning och blå för de avlidna.”

Går det att på drygt en timme fånga upp det surrealistiska världsläge som vi alla befinner oss i just nu? Ett liv präglat av en världsomspännande pandemi, som ställt allt på ända. Föreställningen Nr 2462 är ett försök att göra detta. Ett försök att tränga igenom Folkhälsomyndighetens siffror för att berätta om människorna bakom statistiken. Om de som drabbats av den nya sjukdomen covid-19, och de som med risk för sin egen hälsa sliter dygnet runt för att vårda och trösta.

Utifrån den prisbelönta journalisten och författaren Åsa Erlandssons och fotografen Staffan Löwstedts uppmärksammade artikelserie "En månad på intensiven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." i Svenska Dagbladet, samt egna erfarenheter av att ha vårdats på en intensivvårdsavdelning, väver Maria Havrell samman en monolog, kantad av mycket sång och levande musik.

Kanske kan vi, efter en stund tillsammans, känna gemenskap i att ha delat något som angår oss alla. Göra det obegripliga, lite mer begripligt. Och kanske känna oss lite varmare i våra hjärtan.

Citatet "I rondrummet..." är hämtat ur reportaget I en säng på IVA får han beskedet: frun är död Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.i journalisten Åsa Erlandssons reportageserie "En månad på intensiven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.". Reportaget publicerades i Svenska Dagbladet den 23 maj 2020.

Pressröster

"Det anmärkningsvärda med denna teaterföreställning och något jag aldrig varit med om, är insikten att scen och salong medverkar i ett gemensamt drama"..."Maria Havrells sång, en vibrerande upplevelse" Bo W Jonsson, Borås Tidning 

Information

Föreställningen är ca 1 tim lång.

Medverkande

 • Medverkande: Maria Havrell
  Medverkande musiker:
  Bas - Tommy Tikka
  Gitarr - Anders Börjesson
  Klaviatur - Torbjörn Karlsson
  Fotograf, foton som visas i föreställningen: Staffan Löwstedt
  Teckning: Moa Walka

Pjäsen bygger på journalisten och författaren Åsa Erlandssons uppmärksammade originaltext i reportageserien ”En månad på intensiven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” i Svenska Dagbladet, som hon gjorde på Södertälje sjukhus tillsammans med fotografen Staffan Löwstedt. Huvudreportaget med rubriken ”I en säng på IVA får han beskedet: frun är död Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” publicerades den 23 maj 2020.

Skådespelare Maria Havrell, har arbetat fram pjäsen utifrån Åsa Erlandssons text.

Tack till

 • Bengt Cederlund, överläkare
  Håkan Kalzén, verksamhetschef anestesin
  Rodolfo Alvarez, kommunikatör
  David Hellgren Svae, IVA-chef
  Ida Böregård, sjuksköterska
  Ernesto - tidigare patient
  Claudia Andrea Gutierrez, IVA-assistent
  Emma Svensson, IVA-sjuksköterska
  Christophe Pedroletti, vd Södertälje sjukhus
  Julia Moback, IVA-assistent
  Vilhelm Westman, läkarstudent
  Åsa Skjutar - fysioterapeut
  Imad Almahfood - läkare
  Ludwig Hellmund - läkare
  Johan Haglund - vaktmästare

...och all annan vårdpersonal, patienter och anhöriga på Södertälje sjukhus som Åsa Erlandsson och Staffan Löwstedt hade förmånen att få träffa under arbetet med artikelserien "En månad på intensiven". 

Ett stort tack till personalen på IVA och infektionskliniken på SÄS.

2020
PREMIÄR 21 OKTOBER
LILLA SCENEN