Montage av bilder på skådespelare i olika galna scenarier med snabba rörelser som skapar oskärpa.

Skrattfest på högvarv med ett gäng som ”gillar läget” utan hejd

Linn, Rasmus, Elin och Micke, spelade av Linn, Rasmus, Elin och Micke (eller är det tvärt om?) försöker behålla fattningen i en pjäs som ständigt bjuder dem på nya övergranskningar. Oavsett vad det konstanta flödet av hejdlösa förvandlingar kastar i deras väg anammar de ena galenskapen efter den andra som sanningar, tills inget är som det nyss var. En skrattfest som inte liknar, ens i närheten, något du sett förut.

När Linn och Rasmus kliver in genom dörren, just hemkomna från semestern, gör de det med en känsla av att något inte står helt rätt till. Vad det är kan de inte riktigt sätta fingret på. Om de bara visste vad som hänt medan de varit borta skulle de nog anse att denna olustiga känsla var helt berättigad. Det är nämligen rimligt att en just sådan känsla infinner sig när vännerna som skulle vaktat hemmet åt en, istället gjort det till sitt eget medan du var borta. När nämnda vänner, Elin och Micke, dyker upp är det starten på ett hejdlöst och fullkomligt oförutsägbart händelseförlopp där identitet och verklighet befinner sig i ett konstant tillstånd av förändring och förvirring.

Linn och Rasmus kastas ur sitt eget hem för att några minuter senare komma tillbaka som au-pair och det andra parets 8-åriga son. Den 8-åriga Rasmus drömmer om att anamma modet från SS-soldaterna, och skickas därefter till sitt rum på grund av oförskämt beteende. Micke blir en älg inför en fest på temat ”Nordiska nätter”. Linn, som på festen är klädd som Eyjafjallajökull, öppnar en aprikosburk med tänderna i rädsla för att få stryk av Elin som numera är viking. Rasmus i sin tur öppnar skräckslagen ett paket som vänder världen upp och ned. Kanske är identitetens upplösning en frigörelse, men i så fall en smärtfyllt rolig och förvirrande sådan.

Perplex är skriven av den prisbelönta pjäsförfattaren, dramaturgen och regissören Marius von Mayenburg, en av tysklands mest spelade dramatiker. Hans pjäser har översatts till över 30 olika språk och spelas regelbundet på stora teatrar runt om i världen. Som husdramatiker på Schaubühne i Berlin har Mayenburg gjort sig känd för sin hårdkokta samhällskritik och sina smarta pjäser.

Regissören Viktor Tjerneld är utbildad vid Statens Scenkonstskola i Köpenhamn. Tidigare har han regisserat flera framgångsrika och kritikerrosade uppsättningar i Sverige, Norge och Danmark. I Sverige bland annat Charles Dickens En julsaga på Helsingborgs stadsteater (2018), Den gyllene draken på Uppsala Stadsteater (2018) och Skymningsrök på Göteborgs stadsteater (2016).

Pressröster

"Tempot är högt, spelstilen skruvad och Viktor Tjernelds regi välavvägd. De fyra på scen skiftar skickligt och sömlöst mellan sina många roller." ... "Linn Bjørnvik Grøder excellerar i storögd förvåning, Elin Bornell i diaboliska skratt. Mikael Dahl låter sitt spel färgas av en glad naivitet, Rasmus Johanssons gestaltning har en underton av svärta."... ”Världens allmänna kaos flyttar in på scen och in i det trygga medelklasshem som skall utgöra en förskansning mot allt det hemska. (...) Det är en välfunnen bild av vår tid.” GP

"Regissören Viktor Tjerneld har tillsammans med skådespelarna åstadkommit en tempofylld - och mycket rolig – föreställning" ... "En föreställning med ohöljd komik och lysande ensemblespel." ... "Scenisk skrattfest" BT


Publikröster

"Vilken fantastisk föreställning! Mitt liv berikades med en omvälvande, annorlunda och framför allt riktigt rolig kväll tack vare er."

"Alla borde se denna föreställningen. Galen, rolig, hysterisk, befriande. WOW!"

Medverkande

  • Av: Marius von Mayenburg
    Regi: Viktor Tjerneld
    Scenografi: Katrine Gjerding
    På scen: Elin Bornell, Mikael Dahl, Linn Bjørnvik Grøder, Rasmus Johansson
  • Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
    Foto: Amelia Bordahl
2019
PREMIÄR 21 SEPTEMBER
LILLA SCENEN