Berg och döda träd under en blå himmel med två stora ögon i. Illustration.

Ett magiskt, musikaliskt äventyr för stora som små om vänskap, sorg, mod och glädje

Följ med pojken Bastian på en magisk resa till det förtrollade landet Fantásien där ett spännande och häpnadsväckande äventyr väntar. Fantásien svävar i fara och för att rädda riket måste en ung stigfinnare vid namn Atreju bekämpa onda krafter som hotar att förvandla landet, och alla drakar, gnomer, stenbitare och andra fantastiska varelser som bor där till ett märkligt ”Ingenting”.

Bastian bor med sin pappa. Hans mamma är död och han blir mobbad i skolan. För att fly bort från allt jobbigt drömmer sig Bastian iväg genom böcker. En dag när mobbarna är ute efter honom smiter han in på ett antikvariat för att gömma sig. Där hittar han en mystisk bok som han, utan lov, lånar med sig därifrån. Trots att butiksägaren varnat Bastian för att boken kan vara farlig börjar han, istället för att gå till skolan, läsa ur den.

När Bastian börjar läsa förs han med till bokens magiska land, Fantásien, som är i desperat behov av en hjälte som kan rädda det från undergång. Den goda Barnkejsarinnan är sjuk, och ett mystiskt samband gör att en besynnerlig och ondskefull kraft fortsätter sluka allt större delar av landet så länge hon inte blir botad. Kvar blir bara ett märkligt ”Ingenting”. Barnkejsarinnan sänder efter stigfinnaren Atreju som får i uppdrag att finna ett botemedel och därmed rädda Fantásien.

Pjäsen är baserad på boken från 1979 med samma namn, skriven av den tyska författaren Michael Ende. 1984 släpptes en filmatisering av boken som kommit att tillhöra de stora barnfilmsklassikerna och ligga varmt om hjärtat för såväl 70-, 80- som 90-talister.

Föreställningen på Borås Stadsteater regisseras av Bortas Josefine Andersson, känd från clown- och improvisationsgruppen 1 2 3 Schtunk. På Borås Stadsteater har hon tidigare regisserat Snödrottningen, hösten 2016, och Stormen – Fritt, väldigt fritt efter William Shakespeare, våren 2015.

Föreställningen rekommenderas från sju år.

Pressröster

”Föreställningens sagovärld tar direkt tag, med spänning, värme, och prakt"..."Med kreativ och storslagen scenografi byggs hela landet Fantásien upp inne på Borås Stadsteaters stora scen, som nu rymmer en hel värld med otaliga figurer och omgivningar" … "Låtarna är trallvänliga och mysiga, med mycket humor.” Borås Tidning

”Ett visuellt äventyr” … ”En fantasifull rikedom i färg och form” … ”Idag har vi en annan syn på barn och deras rätt till kultur av hög konstnärlig nivå. Bortas Josefine Anderssons iscensättning är ett exempel på medveten och modern sagoteater med multimediaeffekter.” Göteborgs Posten

"Som en gräddbakelse för ögonen" … ”Det audiovisuella är riktigt, riktigt bra” … ”Vill man ha fart, färg och fläkt ska man gå och titta på denna föreställningen” Sveriges Radio P4 Sjuhärad

Medverkande

 • Av: Nina Wester efter en roman av Michael Ende
  Regi: Bortas Josefine Andersson
  Scenografi: Richard Andersson
  Projektionsdesign: Ludde Falk
  Kompositör/sångtexter: Dick Karlsson
  Dramaturgisk rådgivare: Lena Fridell
  På scen: Lennart Eriksson, Lisbeth Johansson, Malin Molin, Annika Nordin, Isak Nordström, Katerina Pavlou
 • Bild: Ludde Falk
  Foto: Amelia Bordahl
2019
PREMIÄR 30 NOVEMBER
STORA SCENEN