Ensemble uppställda för porträttfoto i gammaldags vita kläder, i skenet av ett bandliknande ljussken.

En brandhärjad dystopi om handling och konsekvens

Av längtan efter att återse platsen där han vuxit upp återvänder en främling hem efter 30 år på andra sidan havet. Väl där är pyrande ruiner av ett eldhärjat hus allt han finner på tomten där hans föräldrahem en gång stod. Hur hände det? Vem bär skulden? Och när allt kommer omkring, vad hjälper det att veta vem som bär skulden när allt redan brunnit ner

Märkliga omständigheter gör att man i grannskapet misstänker att någon med avsikt satt eld på byggnaden. Men familjen som bott i huset är ju en ansedd släkt sedan generationer tillbaka Eller? I efterdyningarna av branden, i samband med att nyfikna grannar samlas runt eländet som branden lämnat efter sig, avslöjas hemligheter som vittnar om en annan sanning. En väv av svek, förtal, brott och andra ogärningar blir tydlig, och när främlingen, som visar sig ha högst oanade kvaliteter, återigen lämnar trakten har såväl huset som dess invånare avslöjats.

Pjäsen är skriven av August Strindberg, en av Sveriges genom tiderna mest ryktbara, innovativa och betydelsefulla författare. Stora framgångar även utanför Sverige har lett till att han världen över betraktas som en av de största dramatikerna i modern tid. Brända tomten publicerades år 1907 som nummer två i ordningen av Strindbergs så kallade kammarspel. Namnet på pjäsen härstammar från rivningen av Strindbergs födelsehem Sundhetskollegiets hus på Riddarholmen år 1863.

Föreställningen regisseras av skådespelaren och regissören Hanna Nygårds. Hanna är utbildad vid Wendelsbergs folkhögskola, Nordiska teaterskolan såväl som Teaterhögskolan i Luleå och har under senaste år medverkat i flera produktioner på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Senast i rollen som August Strindbergs andra fru Frida Uhl, i den kritikerrosade monologen med samma namn, som Hanna skrivit tillsammans med teaterns chef Anna Petterson.

Pressröster

”Brända tomten” har inte särskilt hög status i August Strindbergs produktion, men efter att Hanna Nygårds omdanat verket och utsatt det för sitt trollspö så lär det klättra rejält på rankingen.” ... ”Ensemblens allsidiga kompetens kan inte ifrågasättas.” ... ”föreställningen bibehåller sin existentiella tyngd, trots alla roliga sekvenser.” ... ”Det underhållande ramar in och förstärker kärnan av allvar.” ... ”Kompositionen är väl avvägd och präglas av en vacker och minnesvärd odelbarhet.” Borås Tidning

Medverkande

 • Av: August Strindberg
  Regi: Hanna Nygårds
  Scenografi: Max Mitle
  Kostymdesign: Matilda Hyttsten
  På scen: Isabelle Boström, Lennart Eriksson, Lisbeth Johansson, Annika Forslund Rimbléus, Zeljko Santrac
 • Foto: Amelia Bordahl
  Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
2020
PREMIÄR 29 FEBRUARI
STORA SCENEN