Vitblek kvinna med orange hår och svart smink utsmetat i hela ansiktet som läcker svart sörja ur munnen ner i en kopp hon håller i händerna. Oljemålning. 

En modern tragedi om jakten på lycka

Ett missförstånd får ödesdigra konsekvenser för en mor, en dotter och en sedan länge saknad son. Dolda premisser och falska illusioner leder dem in i en ond spiral av destruktiva handlingar. En skoningslös jakt på lycka, driven av självömkan och girighet. Hur absurd kan tillvaron bli om personer utan gräns för hur långt de är beredda att gå i jakten på lycka, missförstår sin omvärld?

Efter 20 års frånvaro återvänder Jan hem för att hjälpa sin mor efter faderns bortgång. Det hjärtliga mottagandet med öppna armar han föreställt sig på vägen dit blir dock inte till verklighet. Modern och systern känner inte igen honom. Jan ser det som en ypperlig chans att, i egenskap av främling, observera sin familj på håll för att ta reda på vad han skulle kunna göra för att verkligen göra dem lyckliga. Han tar in som gäst på värdshuset modern och systern driver. Vad han inte vet är att modern och systern har en egen plan för att nå sin lycka, på bekostnad av värdshusgästernas liv. Och i deras ögon är Jan en helt vanlig gäst.

En föreställning baserad på Albert Camus psykologiska och filosofiska pjäs från 1944 i regi av skådespelaren och regissören Jonas Österberg Nilsson. Jonas har tidigare bland annat regisserat Främlingen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Den talangfulle Mr Ripley på Uppsala stadsteater och Arbetsförnedringen som fick utmärkelsen Årets scen av Nöjesguiden 2013.

Pressröster

"Ibland har man sådana där upplevelser som man blir helt golvad och tagen av. Detta var definitivt en sådan" ... "Otroligt snyggt iscensatt" ... "En riktigt stark teaterupplevelse" Sveriges Radio P4 Sjuhärad

"Camus svarta humor tas väl tillvara av Österberg Nilsson" Borås Tidning


Publikröster

"Fy f-n vad bra! Mitt liv har för alltid ändrats”

”Kraftfull”

”Skådespelarna var otroliga”

”Fantastiskt obehaglig. På ett positivt sätt”

”Otroligt snyggt”

”Överväldigande intensiv”

Medverkande

  • Av: Albert Camus
    Översättning: Nils Molin, Stig Torsslow
    Regi, scenografi och kostymdesign: Jonas Österberg Nilsson
    På scen: Alexandra Drotz Ruhn, Madeléne Evertsson, Alexander Ohakas, Markku Vuorenniemi, Anna K Wallander
  • Trailer: Jennifer Drotz Ruhn
    Foto: Amelia Bordahl
2019
PREMIÄR 13 APRIL
LILLA SCENEN