Föreställning

KUNSKAPENS FRUKT

Saknade du något på biologilektionen? Sitter du också där och undrar vad en vulva egentligen är och om mens verkligen är blått och jätteäckligt?

I föreställningen Kunskapen frukt som baseras på Liv Strömquist seriealbum med samma namn, får du reda på allt du redan vet och inte vet om ”det som vi brukar kalla det kvinnliga könsorganet.” Med allt från forskare till rymdvarelser bjuds vi på en inblick i vetenskapensmännens fascination för könet och förtrycket mot de kvinnor som bär det, en rundvandring i orgasmhistoria, pms och skam och det där namnet på vulvan.

Från att status och relation till kvinnan, mensen och vulvan förändrats över tid förändras även kunskapens frukt. Vad är det vi egentligen vet om denna förbjudna frukt, detta mytiska träskmarksområde, det täcka könet eller kort och gott hälften av världens reproduktionsorgan och är det inte dags för PMS-kreativitet och jämställda orgasmer?

Seriealbumet Kunskapens frukt kom ut hösten 2014 och blev snabbt hyllad i många medier. För albumet vann Liv Strömquist DN:s Kulturpris 2015. I juryns nominering löd bland annat ”Hon är en genial förvaltare av en av den svenska kulturradikalismens finaste traditioner - folkbildningen. I rakt nedstigande led från Ellen Key och Elise Ottesen-Jensen undersöker hon ett ämne som varit närmast tabubelagt. Och dessutom med drastisk humor”.

Liv Strömquist

Liv Strömquist är en av landets mest väletablerade och hyllade serietecknare. Hon hörs även i P3:s Tankesmedjan och Pang Prego samt i poddarna En varg söker sin pod och Lilla Drevet. Liv Strömquist är uppvuxen i Ravlunda i Simrishamns kommun på Österlen. Hon började teckna serier i sju-åttaårsåldern. Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor, men även frågor om tredje världen och asylpolitik.

2010 kom hennes album Prins Charles känsla, som blev en stor succé både bland läsare och kritiker. Serieboken Ja till Liv utkom i september 2011 och är en ABC-bok i Strömquist-style. Liv har även gjort succé med sin föreställning Liv Strömquist tänker på dig som i januari 2014 hade urpremiär på Unga Dramaten/Elverket.

Pressröster

"En interaktiv, intensiv och inte minst hysteriskt rolig föreställning i Mattias Brunns regi.. det är hög tid att skriva in den här uppsättningen i läroplanen" Expressen Kultur

"alla älskar det. Vi är uppspelta och deltagande" Avant Magasin

"Stark och fin urpremiär." Borås Tidning

"en självklar och suverän betoning åt projektets unga tilltal." Göteborgs Posten

"En förlösande skratt- och sexualupplysningsstund" Vakentimmar.com

"Kunskapens frukt tog med mig på en fartfylld och upp tempo-resa genom det kvinnliga könsorganets kulturhistoria och fickhela publiken att klappa i takt, brista ut i gapflabb och i ”näh!” om vartannat." Scenkonstguiden

"Skådespelarinsaterna är strålande rakt igenom. De utstrålar en till synes outsinlig energi och det märks att de brinner för sin sak" ... "Högaktuell politisk teater i toppform. En föreställning som Kunskapens frukt behövs. Den är viktig för alla. Oavsett vad du har för kulturell bakgrund och oavsett vad du har mellan benen" Markbladet

Medverkande

 • Av: Liv Strömquist, dramatisering ensemblen
  Regi: Mattias Brunn
  Scenbild: Richard Andersson
  Kostym: Josefin Lindskog
  Koreografi/dramaturgi: Nadja Hjorton
  Mask: Christoffer Nordin
  Ljusdesign: Michael Dimle
  Ljuddesign: Tobias Walka
  På scen: Elin Bornell, Anna Harling (Backa Teater), Peter Lorentzon (Regionteater Väst).

Information

Föreställningen är ca 1 timmar och 20 minuter, utan paus.

Föreställningen görs i samarbete med Backa Teater i Göteborg och spelas på deras scen under december månad.

2015
URPREMIÄR 26 SEPTEMBER
LILLA SCENEN