Kvinna i närbild som skakar huvudet fort på ett sätt som skapar oskärpa i bilden. 

En psykologisk thriller om ett tortyroffer som möter sin torterare igen och vill hämnas.

Regissören Gunilla Johansson ställer pjästexten i Death and the Maiden mot den amerikanske psykologen Stanley Milgrams kända lydnadstest från 1960-talet och väcker frågor om vad en människa kan förmås göra när hon befrias från ansvar. Hon lyfter tesen om att världen inte består av goda och onda, utan av människor i olika situationer.

Anständiga människor kan hamna i situationer där de går över en gräns och tappar all empati. Det är först när vi ser och medger vilka sidor vi själva har som vi kan börja hantera dem.

Gunilla Johansson är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Regidebuterade våren 2006 med Norénpjäsen Rumäner på Backa Teater och har haft ett flertal regiuppdrag sedan dess, senast den hyllade klassrums-föreställningen 6 P LR K (2014) på Backa Teater.

Med Death and the Maiden återkommer Gunilla Johansson till Borås Stadsteater för en tredje gång, där hon tidigare har regisserat två pjäser, Vem vakar över oss? av Dennis Magnusson (2009), och Snart kommer tiden av Line Knutzon (2010).Som skådespelare har Gunilla Johansson medverkat i ett flertal uppsättningar på Backa Teater och har också arbetat på bl a Göteborgs Stadsteater. På tv och film har hon setts i tv-serier som Solbacken avdelning E och Andra Avenyn.

Pressröster

"En dramatisk nerv och häftiga utspel.” Borås Tidning

”Svår att värja sig mot” Göteborgs Posten

INFORMATION

Ca 1 timme och 40 min.

Medverkande

Av: Ariel Dorfman
Regi: Gunilla Johansson
Scenograf: Martin Eriksson
Ljusdesign: Ludde Falk
Projektioner: Ludde Falk, Martin Eriksson
Kompositör: Jorge Alcaide
Musiker: Leonor Palazzo, Xiaogang Zeng
Skådespelare: Sven Olof Jansson, Eva Claar och Stefan Gödicke

2014
PREMIÄR 24 OKTOBER
LILLA SCENEN