Två manliga ansiktshalvor sticker fram på var sin sida bakom en ölflaska. I bakgrunden en grön björkskog. 

PUNTILA

Ett folklustspel till tonerna av finsk tango och humpor.

Puntila är ett folklustspel skrivet av Bertolt Brecht och Hella Wuolijoki. Till tonerna av finsk tango och humpor får vi historien om Puntila berättad genom några av de fästmör han skaffat sig under sina resor mellan krogar och hembränningsapparater.

Det doftar granbarr, nordisk sommarnatt, fest och fylla men där finns också ruelsen när den bleka gryningen randas och en iskall morgonvind  drar genom Tavastlands skogar. Och allt detta medan den finska dragspelsmusiken växlar från dur till moll.

Godsägaren Puntila på Lammi har ett allvarligt problem. Hur ska hans stora svällande hjärta få utrymme i en snöd värld där makt och pengar skriver regelverket. Lösningen finner han i botten på flaskan. När han har druckit ur är han den godaste och generösaste människan som gått i ett par skor.

Han anställer den klenaste av arbetslösa, han friare till den ensammaste av flickor, men när det är dags skriva under kontrakten ser han till att vara spik nykter. Och då blir det varken arbete för den arbetslöse, eller förlovning för den ensamma. Det är en avgrund mellan den fulle Puntila och den nyktre. Frågan är bara: när är han sig själv?

Medverkande

 • Av: Bertolt Brecht och Hella Wuolijoki
  Översättning: Alf Henrikson
  Regi: Johan Huldt
  Scenografi/kostym: Richard Andersson
  Ljus: Claes-Göran Granlöf
  Projektioner: Ludde Falk
  Koreograf: Jimmy Meurling
  Musikarrangemang: Bernt Andersson och Mulle Holmqvist
  Musiker: Bernt Andersson
  Skådespelare: Bror Tommy Borgström (ersätter Frederik Nilsson), Elin Bornell, Victor Trägårdh, Lars G Svensson, Christian Fiedler, Mirja Burlin, Maria Havrell, Tove Wirén, Robin Mills
  Statister: Aune Karlsson, Pekka Immonen, Pirjo Takkinen, Tanja Heikkilä, Margit Trennedal, Tauno Timonen, Klaudia Jaworska, Josefine Månsson, Mattias Östh, Martin Zedler, Ingela Dover.
2015
PREMIÄR 7 MARS
STORA SCENEN