Med anledning av att vi firar 50 år bjuder vi på extra mycket bra teater. Den 25 augusti startar vi scensommaren med en alldeles egen teaterfestival under två veckor med flera olika gästspel från hela norden.

I programmet hittar vi bl a pjäsen Manifest 2083 från teatern Sort/Hvid (f d Caféteatret) från Köpenhamn, där skådespelaren Olaf Højgaard tränger in i Anders Behring Breivik och hans ökända manifest. En annan av festivalens godbitar är SCUM-Manifestet med Andrea Edwards som redan har blivit legendarisk och Stadsteatern ser nu till att den äntligen kommer till Borås!

SCUM-Manifestet
Counterforce Produktion/CP
Lilla scenen 26/8 och 27/8 kl 19.00

Vi välkomnar er till en stund kärlek.
När manligheten har gjort hela världen till ett skitställe så skapar vi en plats för ohämmad vrede, kamplystnad och kärlek.


Vår ”föreställning” är helt baserad på Valerie Solanas text och vi lämnar högaktningsfullt allt rotande i upphovskvinnans privatliv därhän. Helt enkelt med Solanas egna ord: det här är inte ”Stor konst”, ”Djupa grejer” eller ”Sluka kultur”. Det här är en ”ishacka i patriarkatets arsle”. Utan att förhäva oss kan vi lugnt säga att något liknande har du aldrig hört sägas om manlighet och mänsklighet. Det går inte att förklara mer. Kom bara.


LÄS DETTA INNAN DU KÖPER BILJETT SCUM-MANIFESTET! 
För att boka dina biljetter till SCUM-manifestet måste du välja om det är en kvinna eller en man som ska ha biljetten. Uppdelningen mellan kvinnor och män är ett konstnärligt grepp, kvinnorna och männen sitter mittemot varandra med skådespelerskan i mitten. Om en som kvinna bokar mansplatser och sitter på manssidan eller tvärtom så går en stor del av föreställningens hela idé förlorad.
Vi vill också förtydliga att vi utgår från det kön man själv definierar sig som.

Manifest 2083
Sort/Hvid
Lilla scenen 2/9 och 3/9 kl 19.00

Manifest 2083, med undertiteln
"en föreställning om hur Anders Behring Breivik ser sig själv", fick urpremiär i Köpenhamn hösten 2012 och blev inför premiären mycket omdiskuterad och debatterad över hela världen.


Uppsättningen belönades i början av maj med Juryns specialpris när Danmarks största teaterpris, Reumert, delades ut.

Christian Lollike, konstnärlig ledare vid CaféTeatret i Köpenhamn, har dramatiserat och står för regi. Medverkar på scen gör skådespelaren Olaf Højgaard.

Direkt efter föreställningen är ni välkomna att stanna kvar för ett kortare publiksamtal.

Kamin för frusna själar
Ystads stående teatersällskap
Lilla scenen 5/9 kl 19.00

Kamin för frusna själar är en svartkantad komedi, en monolog med sång. Bror Tommy Borgström ger liv åt Sonnie Olssons hjärta och smärta.

Föreställningen är författaren Jacques Werups debut som dramatiker och Bror Tommy Borgströms fortsättning som monologaktör efte 17 års friluftsteater på Marsvinsholm samt 15 år med Grävskopan av Henning Mankell.

Sonnies långa karriär har gått spikrakt mot toppen, men också ner i botten. Åren har gått sedan Sonnie i en gräddvit Ford Fairlane lämnade skånska Ballingslöv. Den svenske sångstjärnan har väntat länge på lanseringen i USA, på sin väg har han mött både idoler och fotfolk i branschen. Och kvinnor. Han säger med all rätt till sina beundrarinnor: ”Gamla hus brinner bäst.”

En föreställning för vuxna, cirka fem kvart lång och utan paus.

Min ryska passionerade farfars farmor
Sophie Tolstoy Regen
Lilla scenen 4/9 kl 19

Om livet tillsammans med det stora geniet. Möt Sonya Tolstoy, Sophie Tolstoys farfars farmor i ett gripande och intressant levnadsöde i ett turbulent Ryssland där de revolutionära krafterna så sakta börjar ge sig till känna.

Sonya Tolstoy skrev dagbok från det att hon var 17 år fram till sin död vid 69 år. Fram träder en kvinna med en enorm skaparlust och en driftighet utöver det vanliga. Här får vi höra hennes musik, se hennes bilder och höra hennes öppenhjärtiga tankar om samlivet med ett komplicerat och egocentriskt geni.

Av Sophie Tolstoy Regen, baserad på Sonyas och Leo Tolstoys dagböcker och brev. Föreställningen är ca 50 min. Föreställningen har hittills spelat på Klara soppteater på Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Västernorrlands Länsteater, Kalmar länsteater, Västmanlands länsteater, Bernadotte biblioteket på Stockholms Slott och i Leo Tolstoys museum i Moskva.

Helig
Teater Albatross
P A Halls Terass 25/8 kl 19.45

OBS! Föreställningens spelas utomhus och är gratis.

En gatuteaterpjäs som handlar om förintelsen, en slags fresk med ingredienserna musik, sång, dans, akrobatik och brinnande skulpturer.

Som scen använder de sju skådespelarna ett stort hjul av järn och taket på en bil. Föreställningen har spelats mycket framgångsrikt i Sverige, Norge, Danmark, Polen, Frankrike och Kamerun.

”Berättelsen om Förintelsen som svenska Teater Albatross presenterade utanför den stora synagogan i Tykocin var chockerande sann Vi befinner oss i hjärtat av en tragedi som vi inte kan förhindra. Med varje liv som går till spillo dör en del av världen. Aldrig blir världen densamma igen. En del av oss själva dör. Till och med det minsta lilla tecken på liv är heligt.”
- Gazeta Wyborcza, Polen

”Gripande, stundtals chockerande och provocerande. Ingen förblir oberörd inför denna föreställning. En timmes gripande föreställning av hög klass.”
- La Tribune, Frankrike

Den största av dom största
Dramalabbet
Lilla scenen 28/8 kl 19.00

Skådespelaren Micke Persbrandt och regissören Thommy Berggren försöker skapa en enmansföreställning tillsammans.

Det är två veckor kvar till premiär och de har fortfarande inget färdigt material. Den relation som en gång börjat som en yrkesrelation har glidit över från det professionella in i en privat kamp som kräver frigörelse och upplösning.

"En magnifik föreställning, nåt av det bästa jag sett på länge och som dröjer sig kvar, inte minst för den totala och blixtrande scennärvaron.”
- Unni Drougge

Solen bor i Karlstad
Nicholas Olsson
Lilla scenen 29/8 kl 19.00

Publik och kritikersuccén Solen bor i Karlstad handlar om att kasta sig ut och våga vara den man är. En rafflande rolig historia med tvära kast som varvas med Thore Skogmans svängiga låtar.

Thore Skogman har funnits med i Nicholas liv som följeslagare och skyddsängel ända sedan han som 8-åring först såg honom på TV. Det blev ett oförglömligt möte som gjorde starkt intryck men inte var helt problemfritt.

Thore Skogman var ju en tönt och fick aldrig komma in i kulturens finrum. Vi får följa Nicholas på en resa genom livet, från barndomens landskap på 60-talet ända till ett sjukrum på Centrallasarettet i Karlstad 2005, där han för första gången får träffa sin idol. Nicholas sjunger Thores mest välkända melodier men också flera bortglömda sånger och Pär Ulander spelar dragspel så det ryker.

Sagt om showen:

"Det är bedårande och väldigt roligt. Jag går mycket lycklig därifrån och letar upp Skogman i min skivsamling."
- Jane Magnusson, DN

"In i helskotta bra"
- Thore Skogman

Måndagar på Kulturhuset - Den politiska ondskans ansikte….
Lilla scenen 25/8 kl 18.30

OBS! Biljetter till Måndagar på Kulturhuset bokas separat. Biljettsläpp i augusti.
Pris 30:- (inkl serviceavgift).

Under teaterfestivalen presenterar vi bland annat den kontroversiella danska pjäsen Manifest 2080 - ett försök att krypa under huden på massmördaren Anders Behring Breivik.

I anslutning till detta och mot bakgrund av de högerextremistiska rörelsernas frammarsch i Europa kommer vi tillsammans med inbjudna gäster få möjlighet att reflektera över främlingshat, nynazism och ren och skär politisk ondska.

Alltid på en måndag. Alltid klockan 19.
Det brännheta, det traditionella, det nyskapande och det tillbakalutat vilsamma. Kanske något du definitivt inte hade väntat dig. Varje måndag bjuder på en ny kulturupplevelse inom Kulturhusets väggar, och ingen måndag är den andra lik.

Läs mer om Måndagar på KulturhusetTeaterfestivalen 2014 genomförs med ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Borås.

BILJETTPRISER

Ordinarie pris:
100 kronor per föreställning.

Med festivalkort:
Köper du Festivalkortet för
50 kronor så kostar varje biljett
50 kronor.

Ett festivalkort kostar 50 kronor och går endast att köpa i Kulturhusets reception eller bokas via biljettkassan på 033-35 35 35.

Ungdom/studerande:
Är du ungdom/studerande* är biljettpriset 50 kronor per föreställning och du behöver inget Festivalkort.

Ungdom & studentpriset är för personer mellan 13-24 år eller heltidsstudernade, mot uppvisande av studentlegitimation.

FESTIVALSCHEMA

Måndag 25 augusti

18.30
Måndagar på Kulturhuset

19.45
Helig

Tisdag 26 augusti

19.00
SCUM-Manifestet

Onsdag 27 augusti

19.00
SCUM-Manifestet

Torsdag 28 augusti

19.00
Den största av de största

Fredag 29 augusti

19.00
Solen bor i Karlstad

Tisdag 2 september

19.00
Manifest 2083

Onsdag 3 september

19.00
Manifest 2083

Torsdag 4 september

19.00 Min ryska passionerade farfars farmor

Fredag 5 september

19.00 Kamin för frusna själar


BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt