Föreställning

Cirkus, Fred, Teaterkort gäller

En hyllning till handarbetet och textilstaden Borås!

I samarbete med Cirkus Cirkör presenterar Borås Stadsteater Knitting peace - en nervkittlande och poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi med stickning, strävan och fred i centrum.

I en värld fylld av garn, linor, trassel och trådar vävs ämnen som fred, strävan och stickning samman utifrån tanken på cirkusartisters driv att göra det som verkar omöjligt möjligt. Forskare menar att det är strävan och längtan som håller oss vid liv. Betyder det att strävan efter en omöjlighet är en väg till lycka? Är strävan efter fred på jorden en strävan efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Genom att hänge sig totalt åt garnets olika former försöker artisterna finna mening. Fem nycirkusartister och en musiker bjuder in publiken att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet.

Föreställningen skapas av regissören Tilde Björfors tillsammans med cirkusartister med en nära fysisk relation till rep, knutar och stickning eller ett filosofiskt förhållande till trassel och trådar. Tilde Björfors är grundare till Cirkus Cirkör och har varit konstnärlig ledare för majoriteten av deras produktioner. Hon har även varit en viktig drivkraft för nycirkusens etablering i Sverige och tilldelades 2005 en professur från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.

Textilstaden Borås

Textilens centrala roll i Boråstrakten kan spåras flera hundra år tillbaka, då det myllrade av hemvävare i stugorna och knallar vandrade gård till gård för att sälja hemslöjd och textilier.

Under mitten av 1800-talet, då de första textilfabrikerna anlades inne i staden, och väverier, spinnerier och färgerier växte upp längs Viskan, började Borås utveckling som textilstad verkligen ta fart. Under 1900-talet kom också alla konfektionsfabriker, som sydde kläder.

Från mitten av 1800-talet till 1920-talet tiodubblades befolkningen, från ca 3 000 till 30 000 invånare, tack vare textilindustrin, vilket gjorde Borås till en av Sveriges snabbast växande städer. Ända fram till textilkrisen på 1960-talet sysselsatte textil och konfektion två tredjedelar av de industriarbetande i Borås.

Än idag är textil ett viktigt inslag i staden, som blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel i Sverige.

Musik

Musiken i föreställningen är specialskriven av Samuel "Looptok" Långbacka som har gått loss bland garnnystan och stickljud, loopat trådar och strängar för att skapa en unik stickad ljudbild.

Lyssna till musiken i föreställningen här:

Information

Föreställningen är ca 2 timmar inklusive paus.

Föreställningen rekommenderas från 10 år.

Medverkande

Regi och idé: Tilde Björfors
Kompositör och ljuddesign: Samuel “Looptok” Långbacka
Scenografi: Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström och ensemblen
Stickad scenografi och stickad kostym: Aino Ihanainen
Kostymdesign: Anna Bonnevier
Maskdesign: Helena Andersson
Ljusdesign: Ulf Englund
Assisterande ljusdesign: Fredrik Ekström
Riggare/Scentekniker: Matt Horton
Teknisk producent: Fredrik ”Fefe” Deijfen
Produktionsassistent: Emma Therkelson
Teknisk support, ljus/scen: Fredrik Ekström
Teknisk support, rigg: Ingrid Stensson
Teknisk support scen/rigg: Joel Jedström
Projektledare: Hanna Waldén
Producent: Lena Kjellander Stockhaus
Marknadsföring: Sofie Karlsson. Henrik Sundin
Affischfoto: Mattias Edwall
Livefoto: Mats Bäcker

På scen:
Aino Ihanainen (handstående, livestickning)
Nathalie Bertholio (luftakrobatik, golvakrobatik (rep, ring, tyg, roue cyr))
Mikael Kristiansen (handstående, dansakrobatik (trassel))
Tiziana Prota (luftakrobatik (trassel, stege), sång)
Alexander Weibel Weibel (lindans, balansakrobatik, fiol)
Samuel ”Looptok” Långbacka (stickad livemusik)

22 JAN - 5 FEB
STORA SCENENPris Ordinarie:300 SEK Barn/ungdom under 25 år:100 SEK Vuxenstuderande:220 SEK Pensionär:220 SEK Teaterkort:175 SEK Gruppris (10 pers eller fler):200 SEK

mer knitting peace

  • Mickael Dahl VARFÖR STICKAR DU? Läs mer Mikael Dahl reflekterar över frågorna i stickuppro...
  • Tilde Björfors FRÅGOR OM STRÄVAN Läs mer Välkommen till vår värld av restgarn, rep, trassel...