Fogelstad

Lunchteater, Teater med musik

En teater & musikföreställning om tiden, skolan och kvinnorna som drev den

Fogelstad - Sveriges första kvinnliga medborgarskola startade 1925. Kvinnlig rösträtt hade införts bara fyra år tidigare och det var mellan två världskrig. Mycket av det vi idag tar för givet har vi faktiskt dem att tacka för. Skolan är knappt nämnd i historieböckerna. Det är dags att ändra på det nu.

Skolan bildades av fem sinsemellan helt olika kvinnor, alla pionjärer inom sina områden. Ni får stifta bekantskap med den excentriska godsfröken. Gynekologen som brann för de prostituerade och fattiga. Riksdagskvinnan som till en början skrattades ut av männen i
riksdagen. Rektorn som utvecklade en helt egen undervisningsform. Den banbrytande författarinnan. Den utskällda konstnärinnan… En del idag välkända namn, men många ofattbart nog bortglömda.

Många av skolans idéer är än idag kontroversiella. Ingen bänkundervisning eller läxor. Däremot samtal, rollspel och kreativt skapande där ”livsberättelsen” stod i centrum. Skolan hade en speciell stol där alla fick berätta något ur sitt liv, stort som smått. Det var
viktigt att den som hade ordet fick tala till punkt utan att bli avbruten. Varje människas unika röst skulle tränas. Därför stod också obligatorisk körsång på schemat. Skolan hade förutom sina egna kompetenta lärare ständigt nya gästföreläsare, både män och kvinnor - såväl svenska som internationella. Aleksandra Kollontaj - världens första kvinnliga diplomat ifrån forna Sovjetunionen - var en av dem.

Viktigt var att kvinnor ur alla samhällsklasser skulle ha möjlighet att delta. Därför delade skolan ut stipendier till de mindre bemedlade. Kurserna var oftast tre veckor långa - den tidsrymd det ansågs möjligt för en kvinna att vara borta från make och barn. För många
av eleverna var tiden på Fogelstad deras första och enda ”ledighet” från hemmet. Något som verkar haft betydelse. Då riksdagen kommit upp i arton kvinnliga ledarmöter hade hälften av dem gått på Fogelstad! Detta var helt i linje med grundarnas vilja – idén var ju
att väcka självförtroende och politiskt intresse, att ge kvinnor kunskap och redskap för att kunna handla, tänka och påverka självständigt.

Här de fem kvinnorna i ledningen som alla levde ett spännande och annorlunda liv utifrån dåtidens norm:

Elisabeth Tamm – Adelsdamen och jordbrukaren som var initiativtagare och på vars gods skolan låg - och dessutom hade pengarna att finansiera skolan med.

Honorine Hermelin - rektor, omtalat karismatisk, som snappade upp och utvecklade de nya pedagogiska idéerna från Amerika och Tyskland.

Ada Nilsson - gynekolog med praktik i Gamla stan i Stockholm, med patienter från prostituerade till inflytelserika människor inom både politik och nöjesvärlden.

Kerstin Hesselgren - en av de första kvinnorna i riksdagen och aktiv i NF (nationernas förbund). Jobbade hårt med fredsarbete.

Elin Wägner - journalist och författare, en av grundarna till Rädda Barnen och den andra kvinnan i Svenska Akademien. Hon arbetade också intensivt med miljö- och fredsfrågorna.

Anna-Lena Hemström berättar med värme, humor och autentiska bilder i fonden om de spännande människorna och tiden på Fogelstad. Mellan varven sjunger hon, allt från ballad och samba till rivig tango.

medverkande

Manus: Lotta Grut & Anna-Lena Hemström
Regi: Görel Crona
Musik: Bengt Holmqvist
Sångtexter: Maria Hörnelius, Jacques Werup m.fl.

KAFFE-PÅ-MATEN-TEATER

Lunchteater i Coronatider

Världen är som alla vet lite upp och ner just nu. Men det hindrar inte Lunchteatern! Omständigheterna gör dock att vi inte kommer kunna erbjuda den i riktigt samma form som vanligt. I vår ger vi er istället Kaffe-på-maten-teater! Det är i princip samma som vanlig Lunchteater - fast utan mat.

Anledningen till att vi inte serverar mat till lunchteatern i vår är för att undvika köbildning och andra riskfaktorer i förhållande till läget som coronapandemin orsakar. Däremot blir det, som framgår av det tillfälliga namnet, KAFFE (eller te om en hellre vill ha det)! Ät hemma så bjuder vi på kaffe på maten tillsammans med en timmes härlig scenkonst här hos oss.

Vi kommer också att släppa färre biljetter än vanligt för att vi ska kunna säkerställa ordentligt utrymme för ett säkert avstånd i publiken. Vi vill att du ska känna dig trygg i att komma hit till oss!

Kaffe-på-maten-teater startar precis som vanligt kl 12:00. Föreställningarna pågår i ca 1 timme och hålls som alltid i vår mysiga teaterfoajé! Eftersom det inte blir någon mat på höstens lunchteater betalar du givetvis ett lägre pris än i vanliga fall. Kaffe-på-maten-teatern kostar 125 kr istället för ordinarie lunchteaterpris 225 kr.

mER LUNCHTEATER