Föreställning

Lunchteater

En rörlig, allvarsam och livsbejakande föreställning med HILDEGARD av Bingen och Storfurstinnan INGEGERD

Två färgstarka, helgonförklarade kvinnor som levde på 1000 och 1100 talet. I över tusen år har de väntat. Väntat att bli lyssnade på, att få ta plats. Hildegard von Bingen och storfurstinnan Ingegerd möts, krockar och förenas i vår tid där de får berätta, finnas och skrivas tillbaka in i historien.

Hildegard av Bingen (1098-1179) abbedissa, mystiker, predikant och författare. Hildegard var bildad inom en rad områden och skrev böcker, såväl som musik, gav sig ut på predikoresor och anlade kloster. Hon revolutionerade kyrkomusiken och är kompositören bakom fantastiska musikaliska stycken, poeten bakom de mest innerliga texter om människans plats i världen och med en kunskap om läkeörter och livsmedel som vem som helst borde följa. Hon framhöll bland annat dinkelmjölets nyttighet, och beskrev den kvinnliga kroppens specifika besvär med all önskvärd tydlighet. År 2012 kanoniserades hon av Benedictus XVI och utnämndes till kyrkolärare.

Storfurstinnan Ingegerd (ca 1000-1050) svensk prinsessa och senare rusisk storfurstinna. Dotter till Olof Skötkonung. Hennes namn förryskades till Irina och när hon inträdde i kloster tog hon sig namnet Anna. Enligt Snorre Sturlasson var hon först bortlovad till Olav Haraldsson i Norge, men giftes istället bort med storfursten Jaroslav. Myten förtäljer att hon en gång, ensam, lyckades stoppa ett krig mellan Jaroslav och hans bror, då hon lyckades förhandla mellan de krigande och därigenom hindra blodspillan. Hon är anmoder till ett flertal kungahus i Europa idag och ligger begravd i Sofiakatedralen i Kiev.


Kaffe-på-maten-teater

Lunchteater i Coronatider
Världen är som alla vet lite upp och ner just nu. Men det hindrar inte Lunchteatern! Omständigheterna gör dock att vi inte kommer kunna erbjuda den i riktigt samma form som vanligt. I höst ger vi er istället Kaffe-på-maten-teater! Det är i princip samma som vanlig Lunchteater - fast utan mat.

Anledningen till att vi inte serverar mat till lunchteatern i höst är för att undvika köbildning och andra riskfaktorer i förhållande till läget som coronapandemin orsakar. Däremot blir det, som framgår av det tillfälliga namnet, KAFFE (eller te om en hellre vill ha det)! Ät hemma så bjuder vi på kaffe på maten tillsammans med en timmes härlig scenkonst här hos oss.

Vi kommer också att släppa färre biljetter än vanligt för att vi ska kunna säkerställa ordentligt utrymme för ett säkert avstånd i publiken. Vi vill att du ska känna dig trygg i att komma hit till oss!

Kaffe-på-maten-teater startar precis som vanligt kl 12:00. Föreställningarna pågår i ca 1 timme och hålls som alltid i vår mysiga teaterfoajé! Eftersom det inte blir någon mat på höstens lunchteater betalar du givetvis ett lägre pris än i vanliga fall. Kaffe-på-maten-teatern kostar 125 kr istället för ordinarie lunchteaterpris 225 kr.


TEATER I CORONATIDER

Läs om hur det är att besöka Borås Stadsteater nu i coronatider och vad vi gör för att du ska vara trygg hos oss här.


Information

Föreställningen är ca 1 timme.


Medverkande

Skådespelare: Annika Nordin, Tinna Ingelstam
Manus: Olivia Bergdahl
Rum: Ger Olde Monnikhof
Kostym: Nonno Nordqvist
Musik/ljud: Jonas Franke-Blom
Regihjälp: Py Huss-Wallin
Producent: Dona Tarokh
Bild: Ines Sebalj
Produktion: Teater Kolibri

 

 

24 NOVEMBER
12:00
TEATERFOJÉNPris Lunchteater utan lunch:125 SEK

BILJETTER