1700-talets Fanny Hill går igen

Ett stycke bortglömd kvinnohistoria i komprimerad scenversion från premiär på lördag på Borås Stadsteater.

Pjäsen är nyskriven av Erik Holmström och bygger på Erica Jongs roman om Fanny HackaboutJones, som i sin tur bygger på en 1700-talsroman av John Cleland. På scenen blir det en het äventyrshistoria förlagd till 1700-talets England med en okuvlig hjältinna man inte lär glömma i första taget. Ett äventyr med häxor, barnmorskor, pirater och konstnärer som utgör ett stycke bortglömd kvinnohistoria, enligt regissören Erik Holmström.

Fanny är Erik Holmströms tredje och sista produktion i Borås under det här spelåret. Han inledde med Teatermannen förändrar världen tillsammans med skådespelaren David Rangborg, sedan följde Djävla Nuläge! som fick kritikeromdömen som ”Fantastisk samhällssatir”, ”Skriet från samtiden”, och ”Frän satir”. Han har sin bakgrund hos Turteatern och t ex uppsättningen SCUM-manifestet tillsammans med Andrea Edwards. Nu samarbetar de igen med en superteatral föreställning på Borås Stadsteaters lilla scen, som fylls till bristningsgränsen med kulisser,
rokokokläder, höga peruker, konstgjort regn och andra klassiska teatereffekter.

Boken Fanny Hill skrevs av John Cleland 1748 och blev en litterär skandal på grund av de erotiska skildringarna. 1980 lyfte författaren Erica Jong upp Fanny ur Clelands endimensionella skildring och visar i sin bok en modig och nyfiken person som kämpar för sin överlevnad i 1700-talets England. Det visar sig att vistelsen på bordellen bara är en bråkdel av hennes häpnadsväckande liv. Nu visar Borås Stadsteater den nästan otroliga berättelsen om sanningen bakom en glädjeflickas bekännelser.

Bearbetning och regi: Erik Holmström
Kostym av Josefin Lindskog och scenografi av Erik Holmström med kulisser av serietecknaren Sara Hansson.
Skådespelare: Andrea Edwards, Elin Bornell, Lennart Eriksson, Charlie Challis och Kristine Gulbrandsen.
(De två senare är praktikanter från Teaterhögskolan i Luleå.)

Lena Hermanson
Marknadsansvarig
Borås Stadsteater
501 80 Borås
Tel 033 35 76 54, 0704 55 76 54
Besöksadress: P A Halls terrass
www.borasstadsteater.se