INNAN TRÄDEN FALLER

Urpremiär 9 mars, Stora scenen


En överraskande, humoristisk och poetisk betraktelse över de svårigheter vi människor och vår värld står inför just nu. Bland engångsplast, trädrötter, 1600-talskostymer och soffan från vardagsrummet skildras identitet, kärlek och klimatångest i ord förflyttade från 1600-talet till vår nutid och det språk som vi alla talar med våra kroppar.


Jag tänker på träden. De som blev kvar. De som fortfarande står där mitt i en stad som växer sig större och större. Träden står inte längre i en skog. De står i ett hav av asfalt och betong. Vad tänker träden på?

Jag tänker på sommaren. På den ovanligt långa värmen, på de ovanligt stora bränderna, på isarna som smälter fortare och fortare, på de oväntade orkanerna, översvämningarna, skyfallen, torkan, haven som fylls av plast, vattennivåer som stiger, den tunga koldioxidmättade luften…

Jag tänker på kärleken. ”

- Birgitta Egerbladh


I Innan träden faller utgår Birgitta Egerbladh ifrån tre teman - identitet, kärlek och klimatångest. Texterna hämtas ur William Shakespeares pjäser Som ni vill ha det, Trettondagsafton, Romeo och Julia, Stormen och En midsommarnattsdröm.

Birgitta Egerbladh är känd för sin humoristiska och varma gestaltning av människan och hennes tillkortakommanden, av hur hon kämpar med livet och vardagen. Hon arbetar fram sina föreställningar steg för steg utan färdigt manus i nära samarbete med ensemblen och dramaturgen Marie Persson Hedenius. Hennes konstnärliga uttryck är, precis som hennes tillvägagångssätt, helt unikt och kan beskrivas som poetisk och humoristisk dansteater. Hon har kallats för både folklig och nyskapande.

Koreografen, regissören och kompositören Birgitta Egerbladh har haft framgång med sina dansteaterföreställningar på en lång rad av landets scener. Bland annat Kulturhuset Stockholm Stadsteater, Kungliga Baletten, Göteborgsoperans Balett, Folkteatern Gävleborg, Uppsala Stadsteater, Unga Dramaten, Helsingborgs Stadsteater och senast Folkteatern Göteborg. Hon har även samarbetat med humorgruppen Klungan.

Birgitta Egerbladh har fått ett flertal prestigefyllda utmärkelser. 2001 tilldelades hon Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium och 2004 fick hon som första koreograf motta Svenska Dagbladets Thaliapris. 2005 fick hon Teaterkritikernas stora pris. 2013 utsågs hon till hedersdoktor vid Umeå Universitets humanistiska fakultet och 2017 fick hon motta Gannevikstipendiet.


Köp biljett


INFORMATION

Regi och koreografi: Birgitta Egerbladh

Texter: William Shakespeare

Dramaturg: Marie Persson Hedenius

Scenografi: Katrin Brännström

Animering: Emi Sahl

Kostymör: Linn Wara

På scen: Jim De Block, Elin Bornell, Mikael Dahl, Lennart Eriksson, Nassim Meki, Annika Nordin

Mask: Kicki Vihelä

Kostym: Helena Walkhamre

Ljud: Tobias Walka

Ljus: Mikael Blohm

Rekvisita: Ingela Dover

Scen: Mattias Östh

Snickeri: Peter Kondrén

Dekor och attribut: Ronnie Söderwall


Ordinarie pris: 250 kr

Ungdom under 25 år: 100 kr

Student: 100 kr

Pensionär: 195 kr 

Teaterkort: 125 kr


BILJETTKASSAN
033 35 35 35

VÄXEL
033 35 70 00


NYHETSBREVLämna följande fält tomt